Björn Vennema: “Een goed netwerk is cruciaal voor een ondernemer”

Sinds 2018 mag Björn Vennema zich ondernemer noemen. De Amsterdammer richtte samen met Ruben Koekoek Social Finance NL op. De voormalig student van de TU Delft zit vol met ambitie. Wij spraken met hem over het ondernemerschap.

Door Jasper Boot

Over Social Finance en ondernemerschap
“Social Finance NL helpt organisaties bij het meten, financieren en vergroten van maatschappelijke impact. Met onze aanpak zetten wij resultaten voor mensen centraal”, begint Björn te vertellen. “Ik ben een jaar of acht bezig met social ondernemen en met name impact investeren. Maatschappelijke impact staat in mijn werkende leven centraal, want daar haal ik veel voldoening uit. Een paar jaar geleden begon ik samen met Ruben Koekoek Social Finance.”

Ondernemerschap gaat met vallen en opstaan, beaamt de Amsterdammer. “Ik zit in de luxe positie om keuzes te maken die ik echt wil. Mocht mijn bedrijf niet van de grond zijn gekomen, dan kom ik ergens anders wel weer aan de slag. Ik heb dat altijd in mijn achterhoofd gehouden. Elk begin is moeilijk, maar daarna wordt het makkelijker”, concludeert Björn. “Van idee naar plan is een hele tijd overheen gegaan. Een goed netwerk was cruciaal om een goede start te maken.”

Succesvolle ondernemers kiezen er niet voor niets voor om alles op alles te zetten om hun bedrijf van de grond te laten komen. Ook de 29-jarige ondernemer was vooraf aan het wikken en wegen. “Het moment om je baan op te zeggen en fulltime te gaan ondernemen gaat niet over één nacht ijs. Wanneer heb ik voldoende comfort om definitief mijn baan om te zeggen? Dit soort vragen speelde logischerwijs door mijn hoofd.”

Meer stabiliteit creëren
“We willen de komende jaren iets opschalen om iets meer stabiliteit te creëren. Momenteel staan er zes mensen op de loonlijst. Veel van ons werk is vergelijkbaar met consultancy. Tegelijkertijd hebben wij wel het doel om resultaat gericht te werken om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.” Denk hierbij aan het financieren van projecten, zoals het verminderen van de eenzaamheid van mensen.”

De eerste weken van de coronacrisis maakte Björn zich uitaard wel zorgen. “Wat gebeurt er met de opdrachten die er nu zijn? Wat gebeurt er met de komende opdrachten? Het zijn vragen waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Wij zijn wel trots dat wij na twee jaar ook in dit soort tijden overeind blijven”, concludeert hij.

Veel ondernemers zijn sportief
Naast de drukke werkweek heeft Björn een uitlaatklep om zijn energie in kwijt te kunnen, namelijk door geregeld hard te lopen. “Ik merk om mij heen dat veel ondernemers ook sportief zijn. Het is niet alleen goed voor je fysieke gesteldheid, maar ook voor je mind.” Op korte termijn komt er een nieuwe uitdaging bij: de triathlon. “Ik loop al mijn hele leven hard. In de vorm van een triathlon heb ik een nieuwe uitdaging gevonden. Bovendien vind ik het leuk om te doen, waardoor het gemakkelijk is om ervoor te trainen”, sluit de ondernemer ons gesprek af.

Wil je het verhaal van Björn Vennema helemaal beluisteren? Luister hieronder naar onze podcast.

Foto: Evelien Hoogers

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.