Crifven Frenken: de jongste taxichauffeur van Europa

Met 18 jaar en 8 dagen was de Limburgse Crifven Frenken de jongste gecertificeerde taxichauffeur van Europa. Het chauffeurschap werd hem met de paplepel ingegoten binnen het familiebedrijf Taxi’s Frenken. Toch heeft hij nog een andere passie, namelijk sportmassages geven. Naast zijn werkzaamheden in het familiebedrijf heeft de inmiddels 25-jarige Frenken sinds kort zijn eigen praktijk; Spormassages by Crifven. Een sportmassagepraktijk én een taxibedrijf, twee totaal uiteenlopende takken van sport. Toch weet Crifven deze te combineren. Zijn verhaal.

Je bent werkzaam in jullie familiebedrijf Frenken taxi’s, daarnaast heb je je eigen praktijk, Sportmassages by Crifven. In welk vakgebied ligt je ambitie?

“Eigenlijk ligt in beide vakgebieden mijn ambitie. Mijn opa en oma zijn in 1959 begonnen met het taxibedrijf en mijn ouders namen het vervolgens over in 2000. Daarom wil ik graag het familiebedrijf voort te zetten.

Met de sportmassagepraktijk ben ik pas een klein jaartje bezig. Dit vind ik hartstikke leuk. Het leukste hieraan is de omgang met sporters. Mijn kennis toepassen door ondersteuning te bieden en adviezen te geven geeft mij veel voldoening. Op dit moment is alles goed te combineren maar als ik een keuze zou moeten maken ligt mijn ambitie voornamelijk in het voortzetten van ons familiebedrijf!”

Je bent afgestudeerd als ortho beweegagoog en sportmasseur aan het CIOS in Sittard, wilde je altijd al een eigen onderneming beginnen?

“Goede vraag. Ik wilde niet altijd een eigen onderneming beginnen maar door het CIOS kreeg ik daar wel de kans toe. Als derdejaars student heb ik mijn sportmassage diploma behaald en in het vierde jaar volgde ik het vak ondernemerschap. Hierin werd ik gestimuleerd om een fictief bedrijfje op te zetten en een ondernemingsplan te maken. Dit vond ik zo interessant dat ik het ondernemingsplan daadwerkelijk heb uitgevoerd. Met als mooie resultaat mijn eigen praktijk!”

Regelmatig maken hardloopvrienden Tim Bolink, Roel Wijmenga en Jasper Boot over belangrijke en onbelangrijke zaken in het leven.

Net als de bazen zelf ben jij een gepassioneerd hardloper. Sterker nog, tijdens jouw overwinning bij de Hannover airport halve marathon was baas Roel je haas. Implementeer je de passie voor hardlopen ook in de sportmassage?

“Als gepassioneerd hardloper heb ik verschillende blessures gehad die ik niet altijd op tijd aan zag komen. Door de kennis over sportmassage heb ik zelf veel winst kunnen behalen in mijn eigen omgang met blessures. Een groot onderdeel van de opleiding tot sportmasseur is namelijk blessurepreventie. Mijn kennis gecombineert met mijn ervaringen als hardloper probeer ik in mijn eigen praktijk doe toepassen. Ik wil mijn klanten behoeden voor sportblessures want ik weet zelf hoe vervelend het is geblesseerd te zijn.”

Je houdt je tot op heden nog voornamelijk bezig met het chauffeurschap binnen het taxibedrijf. Je liet eerder al doorschemeren maar zou je het stokje van je vader volledig willen overnemen op den duur?

“Zeker weten! Ik ben ermee opgegroeid, het zit in de genen. Vroeger ging ik vaak mee met ritten van mijn vader. Het voelt speciaal dat ik al derde generatie ben binnen het bedrijf. Het maakt mij trots als ik op den duur zelf aan het roer zou staan. Echter wanneer het stokje wordt overgedragen, weet ik het nog niet.”

De corona pandemie heeft een behoorlijke impact gehad op veel ondernemers, hoe is dat voor het taxibedrijf?

“Op het personenvervoer heeft corona ook een behoorlijke impact. We rijden momenteel slechts een kleine fractie van de ritten die we vorig jaar reden. Ons bedrijf richt zich met name op transfers naar luchthavens, zowel zakelijk als particulier. Omdat we in het Limburgse Stein Euregionaal gehuisvest zijn rijden we normaal ook veel internationale ritten naar luchthavens in België en Duitsland.

Als gevolg van het negatieve reisadvies en het aanbevolen thuiswerken is het vervoer naar luchthavens nihil. Zware tijden voor ons bedrijf, toch proberen we positief te blijven en hopen we dat met de komst van een vaccin het reizen weer een beetje op gang komt.”

 

Ben jij ook een ondernemer en wil jij jouw verhaal kwijt? Neem contact op met redactie van Stelletjebazen.nl en kom jouw verhaal pitchen.

 

Foto’s: Rechtenvrije foto’s (aangeleverd door Crijven Frenken).

Deel dit artikel