Daan Boot: “In september komt pas de echte economische klap”

“De toekomst van de millennials staat in de fik”, dat opperde Sander Schimmelpenninck – hoofdredacteur van zakenblad Quote – een aantal weken geleden. Met die stelling is econoom Daan Boot het roerend eens: “Ik denk dat dit na de Tweede Wereldoorlog de meest heftigste economische crisis ooit kan worden.” Tijd voor een goed gesprek met de 56-jarige Limburger.

Door de bazen redactie

Coronacrisis versus de kredietcrisis
“We redden nu wat er te redden valt”, begint de voormalig interim-bestuurder van het VieCuri ziekenhuis zijn verhaal te vertellen.”De laatste economische crisis hebben centrale banken proberen te redden door steunpakketten. Tijdens de coronacrisis wordt, als ik het goed heb begrepen, het tienvoudige bedrag in de economie gepompt.”

“Ik denk dat wij wereldwijd in een stand zijn gekomen dat wij met zijn allen doen aan overconsumptie. Doordat wij goedkoop willen kopen, laten wij bijna alles fabriceren in andere landen en dat leidt tot veel vervoer. Dit heeft ook impact op het milieu. Aan de andere kant levert het ook werkgelegenheid op. Al geloof ik wel dat iedereen minder zou kunnen consumeren.”

“Doordat wij goedkoop willen kopen, laten wij bijna alles fabriceren in andere landen en dat leidt tot veel vervoer. Dit heeft ook impact op het milieu.”

De millennials komen in de problemen
“Ik ben nog steeds van mening dat geld niet gratis is”, vervolgt Boot het gesprek. De overheid kan wel doen of geld lenen geen geld kost, maar dat is helemaal niet zo. Ik denk dat de millennials over 10 á 20 jaar de rekening voor de getroffen maatregelen moeten betalen.”

“Bedrijven zijn volgens de Nederlandse staat verplicht om in hun advertenties kenbaar te maken dat geld lenen geld kost. Alleen de Nederlandse overheid leent geld, maar maakt het Nederlandse volk in mijn optiek niet genoeg kenbaar dat het ons ook geld gaat kosten.”

Op de vraag of de millennial kan anticiperen op de aanstaande economische crisis, antwoordt Boot: “Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, kortom het Nibud, adviseert mensen om minimaal zes keer hun maanduitgaven achter de hand te houden. Ik denk dat dit een prima buffer is als je even zonder inkomsten zit.”

Hyperinflatie
“Ik sluit het niet uit dat er een hyperinflatie gaat komen. Ik ben ooit in Argentinië geweest en daar was de munteenheid in één maand opeens 10% minder waard. Omdat wij in de Europese Unie zitten hebben wij niet zoveel invloed op de waarde van de euro. Hierdoor zou er in Nederland, als gevolg van de coronacrisis, ook een inflatie kunnen ontstaan. Helaas heb je op dit soort dingen geen invloed, maar steek het geld in dingen die je op dat moment echt nodig hebt. Laat het geld niet op de bank staan, want het verdampt waar je bij staat. Overigens verwacht ik dat in september pas de echte economische klap komt”, sluit de geboren Hoofddorper het interview af.

Wil jij het gehele interview beluisteren? Luister dan hieronder de podcast.

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.