Lianne van Es: “Ik werk erg intuïtief”

Lianne van Es begon een aantal maanden geleden haar eigen bedrijf voor iedereen die meer uit zichzelf en het leven wil halen. Ze begeleidt vooral jongvolwassenen die nog zoekende zijn in hun weg naar volwassenheid. Haar openhartige verhaal.

Een aantal maanden geleden ben je jouw bedrijf begonnen. Hoe is dit idee tot stand gekomen?

“Mijn bedrijf staat voor coaching, begeleiding en behandeling voor iedereen die meer uit zichzelf en het leven wil halen. Het is tot stand gekomen als gevolg van mijn eigen ervaringen als cliënt in de GGZ. Wat ik daar ervaren heb is dat ik mezelf een nummer voelde. Over hoe de zorg anders en beter zou kunnen, begon ik toen al na te denken. Het gevoel niet gezien en gehoord te worden, werd door anderen die eenzelfde traject doorliepen, herkent. In de loop der jaren is dat idee zich verder gaan ontwikkelen en realiseerde ik me dat de behandeling in de geestelijke gezondheidszorg erg symptoom gericht is.

De GGZ zorg zit als volgt in elkaar: instellingen hebben contracten gesloten met verzekeraars om de zorg die zij bieden te kunnen vergoeden voor cliënten. De verzekeraars willen op hun beurt dat de instellingen kunnen aantonen dat de behandeling die ze geven ook tot significante verbetering leidt. Het gevolg hiervan is dat voornamelijk klacht-gericht behandeld wordt en het kan dat de kern niet wordt aangepakt. De labels maken het makkelijk om snel een behandeling te kiezen die het probleem op zou moeten lossen, maar dit kan ook leiden tot tunnelvisie. Niet de mens wordt gezien, maar het label.

Ik geloof dat het aanpakken van de oorzaak en dat samen met de cliënt oppakken beter bijdraagt aan het oplossen van de problematiek maar ook helpt bij het voorkomen van een terugval. Vaak heerst er bij potentiële cliënten het idee dat de psycholoog de expert is die adviseert en vertelt hoe je het leven dient te leiden. Dit is echter niet waar de geestelijke gezondheidszorg voor staat. Hierdoor ontstaat een hiërarchische verhouding met cliënt die in mijn optiek niet bijdraagt aan de oplossing. Ik geloof dat mijn cliënten zelf de kracht hebben om hun eigen oorzaken aan te pakken. Het is voor mij waardevol om daar een bijdrage aan te leveren door samen te doorgronden wat de oorzaak van gedrag is en het bewustzijn van cliënten daarvan te vergroten. Ik zie de rol van psycholoog/coach als ondersteunend, waarbij de cliënt centraal staat. Het is belangrijk te luisteren naar wie de persoon is, wat hem of haar drijft en van daaruit tot de kern van zijn persoon door te dringen. Door de relatie met de cliënt anders in te steken geloof ik dat er meer motivatie ontstaat bij de cliënt om zelf actief bij te dragen aan zijn of haar groei en ontwikkeling. Hierdoor wordt er niet alleen resultaat geboekt in het dagelijks leven van de cliënt maar zullen ook voldoende vaardigheden ontwikkeld worden om in de toekomst om te kunnen gaan met tegenslagen.

Vanuit deze visie ben ik mijn eigen praktijk gestart. Het systeem kan ik niet veranderen maar ik kan wel een alternatief bieden en mensen helpen zoals ik graag geholpen zou willen worden. Samen aan de slag gaan om zo groei en persoonlijke ontwikkeling optimaal tot stand te brengen, dat is waar ik energie van krijg. Iemand weer zien stralen en excelleren op welk gebied dan ook, is het mooiste dat er is. Met mijn praktijk en coaching hoop ik daar een waardevolle bijdrage aan te leveren.

Je begeleidt veelal jongvolwassenen. Waarom heb je specifiek voor deze doelgroep gekozen?

“Deze doelgroep is een kwetsbare doelgroep, de hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld en de jongvolwassenen zijn vaak zoekende in hun weg naar volwassenheid. De puberteit is een lastige fase omdat hier de ontwikkeling van de identiteit tot stand komt. Dat gaat vaak eerst gepaard met veel onzekerheid en worstelingen. Ook later in de ontwikkeling, wanneer jongeren los gaan komen van hun ouders en zelfstandiger worden, gaan studeren en op zichzelf gaan wonen, is het opnieuw lastig om je zelfstandige positie in de maatschappij te bepalen. Juist in deze fase gaan jongeren hun visie voor de toekomst ontwikkelen en ik vind niets mooier dan een bijdrage te kunnen leveren aan het realiseren van die visie.

Zelf heb ik ook de bovengenoemde worstelingen gehad en ben ik op 14-jarige leeftijd in aanraking gekomen met de geestelijke gezondheidszorg. Tot mijn 19e heb ik gebruik gemaakt van de geestelijke gezondheidszorg. Zelfs vandaag nog ben ik bezig met leren omgaan met mijn eigen ervaringen. Mijn drive komt vanuit mijn eigen ervaringen, ik wil deze leeftijdsgroep helpen wanneer zij vastlopen maar ook een bijdrage leveren aan het voorkomen dat ze op een vervelende manier vastlopen. Mijn ervaringen hebben me geleerd hoe vervelend het is om vast te lopen en hoe fijn het is als je als persoon gezien en gehoord wordt. Iemand die je op weg kan helpen en gevoelens van onzekerheid herkent, kan al een groot verschil maken. Vaak hebben jongeren het idee dat ze de enige zijn met hun problematiek waardoor ze er uit schaamte ook niet over durven te praten met leeftijdsgenoten. Wanneer een coach/ psycholoog je vertelt dat het niet raar is wat je voelt en dat er meer mensen vastlopen op deze manier, kan dat het gevoel er alleen voor te staan, verminderen.

Het is voor mij, doordat ik zelf nog niet zo oud ben, makkelijker om aan te sluiten bij de behoeften en interesses van deze leeftijdsgroep dan een psycholoog die al ouder is. Ik merk dat cliënten dat vaak prettig vinden omdat zij zich meer begrepen voelen door iemand van ongeveer dezelfde leeftijd. We zitten immers in ongeveer dezelfde levensfase en krijgen dus met veel dezelfde worstelingen te maken.”

Je behandelt mensen met verschillende vraagstukken. Kun je ons meenemen in jouw werkwijze?

“Binnen de gesprekken is van alles mogelijk. Ik werk erg intuïtief. Het prettigst is het werken op een laagdrempelige wijze, bijvoorbeeld door coaching tijdens een wandeling in het bos. Ik gebruik daarnaast veel creatieve opdrachten als onderdeel van de begeleiding. Leidend is echter de persoon die tegenover mij zit. Ik sluit aan bij wat past bij de persoonlijkheid en problematiek van mijn cliënten.

Centraal in de coaching en begeleiding staat het zelf doen en ervaren. Naast gesprekken zullen we vooral samen werken aan de persoonlijke ontwikkeling. Ik ben er heilig van overtuigd dat gelijkwaardigheid en samenwerken een actieve, veilige basis creëert van waaruit het gesprek kan ontstaan en we aan de slag kunnen met de gewenste verandering. Door middel van opdrachten en oefeningen zullen cliënten direct effect ervaren en het doel is om deze nieuwe ervaringen daarna door te kunnen zetten in het dagelijks leven.”

Regelmatig maken hardloopvrienden Tim Bolink, Jasper Boot en Roel Wijmenga een podcast over belangrijke én onbelangrijke zaken in het leven.

Wat drijft jou naar het ondernemerschap?

“Ik zit bomvol ideeën en vind het fantastisch leuk om creatief bezig te zijn. Het ondernemerschap biedt me de vrijheid om al mijn ideeën ook echt vorm te geven en uit te voeren. Als eigen baas kan ik me met verschillende dingen bezighouden doordat ik mijn eigen tijd in kan delen. Het geeft mij energie om mezelf continu opnieuw uit te vinden, uit te dagen, nieuwe dingen uit te proberen. Ik probeer iedere cliënt op unieke, passende wijze te helpen.

De vrijheid om mijn werk in te richten op een manier waar ik volledig achter sta vind ik heel erg fijn aan het ondernemen (werken op basis van een duidelijke visie). Ik ben er ook van overtuigd dat je de meeste waarde toe kunt voegen als je het gevoel hebt écht ergens voor te kunnen staan. Voor mij is dat door mijn visie op de gezondheidszorg en mijn passie om anderen te helpen uit te dragen.

Voor de mensen die bekend zijn met kleurenprofielen: ik ben echt een geel persoon.

(Kleurenprofielen worden gebruikt om bepaalde ‘typen mensen’ te identificeren, zo staat groen bijvoorbeeld voor samenwerken, harmonie en mensgerichtheid en staat rood voor daadkracht, actie en besluitvaardigheid). Geel staat voor onder anderen voor creativiteit, vrijheid, werken met visie en analyses.”

Ben je altijd al ondernemend geweest? Of heb je dat de laatste jaren ontwikkeld?

“Het ondernemen zit niet echt in mijn familie. Ik dacht altijd dat ik gewoon zou gaan studeren en daarna zou gaan werken voor een baas. Dat was normaal voor mij. Wel was ik altijd al een bezig bijtje. Als klein meisje had ik veel hobby’s en was ik erg sportief, buitenspelen, turnen, altijd maar bezig. Dat is tot op de dag van vandaag niet veranderd.

In mijn studententijd ben ik meer gaan nadenken over hoe ik mijn werkende leven zou willen vormgeven. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik niet gelukkig zou worden van vijf dagen voor een grotere instelling werken. Omdat ik de laatste jaren zo sterk mijn visie had ontwikkeld, wilde ik deze gaan uitdragen. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik mijn eigen praktijk gestart. Het voelt vrij om werk op een eigen wijze vorm te kunnen geven, het starten van mijn praktijk is de beste keus die ik ooit heb gemaakt!”

Wat zou je met je bedrijf willen bereiken?

“Zoals blijkt uit mijn visie en drive, wil ik zo veel mogelijk mensen kunnen helpen. Ik wil hen helpen bewust te worden van hun eigen gedrag en patronen om hen vervolgens te helpen deze te doorbreken. Het doel is uiteindelijk om mensen te helpen floreren en te laten voelen dat zij zelf het leven kunnen creëren dat zij voor ogen hebben. De passie die hierdoor aangewakkerd wordt, zal ervoor zorgen dat zij op hun eigen manier een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.

Mijn droom is het om mensen die ik geholpen heb, te zien excelleren en stralen. Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Het zou fantastisch zijn als de geestelijke gezondheidszorg wat meer vrijheid krijgt om de mens centraal te zetten en ik hoop dat mijn behandelmethodiek daarin een voorbeeld kan zijn.

Het zou mooi zijn als ik met mijn bedrijf zowel op individueel als groepsniveau mensen kan inspireren en kan helpen bij het inslaan van de nieuwe richting die zij graag op zouden willen.”

Wil jij ook jouw verhaal kwijt? Neem contact met op met onze redactie. 

Foto: Eigen archief

Deel dit artikel