Daan Boot: van bestuurder tot wereldreiziger

Als voormalig bestuurder van Florence en VieCuri heeft Daan Boot (56) een Curriculum Vitae om trots op te zijn. Toch besloot de afgestudeerde registeraccountant twee jaar geleden voor bepaalde tijd een punt achter zijn maatschappelijke carrière te zetten en de wereld te ontdekken. Hij vertrok samen met zijn vrouw (Ine, red.) naar Ushuaia om Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Europa voor onbepaalde tijd te verkennen op de fiets. Na een fietstocht van circa 9.000 kilometer keerden ze terug naar Nederland om in het Zuid-Limburgse Margraten een Airbnb te beginnen. En met succes; inmiddels draaien ze in de weekenden op volle kracht en zet hij zich als vrijwilliger in.

Door de redactie

Van bestuurder naar wereldreiziger

Al tientallen jaren verkent Daan samen met Ine in de zomervakanties de wereld op de fiets. Van Vietnam tot en met Costa Rica. De fiets is voor ze hét vervoermiddel om een land te verkennen. “Een land kun je veel beter ontdekken op de fiets dan met de auto. Je ziet veel meer van de omgeving en je leert de lokale bevolking ook beter kennen.”

De droom om de wereld voor een langere tijd te verkennen, dat zat al jaren in zijn hoofd. “Met onze kinderen gingen wij al jaren geleden de wereld over om verschillende landen te ontdekken. Eerst met een aanhangfiets, maar toen ze oud genoeg waren konden ze zelfstandig fietsen. Op een gegeven moment begon bij mij en mijn vrouw het idee te spelen om een jaar lang te gaan rondreizen.” Zo gezegd, zo gedaan. Ine diende haar ontslag in en samen vertrokken ze begin 2018 de zuidelijkste stad van Argentinië om het avontuur te beginnen.

Na ongeveer 9000 kilometer in de benen en een handjevol landen was het tijd om huiswaarts te keren en op huizenjacht te gaan in Nederland. Tijd voor een nieuwe plek en voor een nieuw leven. Het werd het pittoreske Margraten.

Op ziekenhuisbezoek in Ethiopië

“Een paar maanden geleden werd ik benaderd door PUM. Een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de verbetering van bedrijven in ontwikkelingslanden. Door mijn management -en bestuurservaring bij diverse ziekenhuizen andere zorgorganisaties in Nederland, hadden ze polshoogte bij mij genomen of ik mijn ervaring met derdewereldlanden wilde delen. Na hun verhaal werd ik direct enthousiast en stond ik op de lijst om uitgezonden te worden.”

Op 31 maart zou de 56-jarige Limburger voor het eerst worden uitgezonden naar Ethiopië voor twee weken. De welbekende pandemie COVID-19 gooide roet in het eten, waardoor de reis voorlopig is uigesteld. “Vanzelfsprekend vind ik het jammer dat mijn reis geannuleerd is, maar het zat er sinds de uitbraak van het virus er wel een beetje aan te komen”, beredeneert Daan.

Goed zijn voor de medemens

De voormalig bestuurder zet zich in het dagelijks leven in voor de medemens. Wekelijks werkt Daan op vrijwillige basis voor de Luisterlijn, Schuldhulpbuddy en Homestart. Voor de Luisterlijn werkt hij vier uur per week. “De luisterlijn is echt een goed initiatief. Mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor, die bellen mij om te praten over dingen die hun bezighoudt.”

Schuldhulpbuddy gaat de geboren Hoofddorper langs mensen in de regio om inzichten te krijgen in hun financiën.

Voor Homestart coach en ondersteunt Daan gezinnen. “Dit kan bestaan uit opvoedingsvragen of praktische hulp.”

Airbnb

Naast alle hulp voor anderen runt Daan samen met Ine nog een Airbnb in Margraten. “Wij zitten zo goed als elk weekend vol. Je kan hier prachtig wandelen en fietsen. Bijkomend voordeel is dat je binnen een kwartier in het centrum van Maastricht staat. Ook kiezen wij er bewust voor om niet de hoofdprijs te vragen, omdat onze Airbnb voor iedereen toegankelijk moet zijn.”

Ben jij ook een baas? En vind je het leuk om door één van onze bazen geïnterviewd te worden? Neem dan contact op met redactie@stelletjebazen.nl.

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.