De klassieke FIRE-methode is achterhaald

Met pensioen voor je 40ste? Of wil je juist minder werken? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar er zijn steeds meer mensen die het doen. Hoe doen ze dat? Door de FIRe-methode toe te passen. FIRE staat voor Financial Independence/Retire Early. Maar is dat nog wel zo slim met een oplopende inflatie? Of kun je jouw geld anders besteden?

Door Jasper Boot

Eerder met pensioen

De millennial generatie snakt naar steeds meer vrijheid en onafhankelijkheid. Om die reden is de afgelopen tien jaar de FIRE-methode steeds populairder geworden. Een methode die een lange adem vereist en waarbij je een sterke focus moet hebben, anders houd je het nooit vol.

Er zijn verschillende routes die je FIRE kunnen maken. De meestgebruikte route is flink beneden je stand leven en zo’n circa 50% van je maandelijkse inkomen apart zetten. Doe dit lang genoeg, zodat je buffer genoeg gevuld is om niet meer te hoeven werken. Maar hoe bereken je dit bedrag? Stel je geeft jaarlijks 25.000 euro uit en je wil 25 jaar eerder met pensioen, dan heb je 625.000 euro nodig. Voor het gemak heb ik de inflatie even niet meegenomen, omdat dit aspect hieronder wordt meegenomen.

Waar je voorheen op de bank nog flink rendement kreeg op je spaargeld, is dat de afgelopen jaren geminimaliseerd en word je geld door de stijgende inflatie elk jaar minder waard. Een belangrijk feitje: de afgelopen 30 jaar is de inflatie 77% geweest. Met andere woorden: mocht je 100.000 euro hebben gespendeerd, dan is 77.000 euro ‘zomaar’ verdampt. Maar hoe kan je dan wel rendement maken? Het antwoord is heel simpel: beleggen!

Begin met je uitgaven inzichtelijk te maken

De eerste stap naar FIRE is je uitgaven inzichtelijk te maken. Hoeveel euro spendeer je maandelijks aan vaste en variabele lasten? Via een app van de bank kun je dit tegenwoordig gemakkelijk inzichtelijk maken. Hieronder heb ik mijn maandelijkse uitgaven op een rijtje gezet.

Ik heb er bewust voor gekozen om geen maximale hypotheek af te sluiten. Ik wilde lage vaste lasten hebben, zodat ik de keuze zou hebben om minder te gaan werken en/of te meer tijd te stoppen in ondernemen. Met mijn fulltime salaris kan ik een kleine 1000 euro per maand sparen, waarvan ik 500 euro maandelijks in aandelen stop. Persoonlijk vind ik het prettig om altijd een buffer achter de hand te houden, zodat ik minimaal zes maanden niet hoef te werken.

Beleggen met visie

Op mijn 25ste ben ik begonnen met beleggen. Jaarlijks leg ik ongeveer 6000 euro in en zoek ik naar kansrijke bedrijven voor de lange termijn. Aandelen koop je namelijk niet voor één dag, maar voor tientallen jaren. Het voordeel hiervan? Het is van cruciaal belang om maandelijks geld in te leggen en niet in één keer al je geld in aandelen te stoppen. Hierdoor maakt het instapmoment niet uit, omdat je gespreid aan het beleggen bent gedurende een langere periode. Historisch gezien groeit de beurs in de loop van de jaren namelijk altijd.

Maar hoe begin je met beleggen? Mijn advies zou vooral zijn om niet jouw bank te laten beleggen. Simpelweg omdat je hier jaarlijks een bepaalde fee (tussen de 1 á 2%) aan moet afstaan. Verdiep je in de materie van beleggen, lees boeken over bedrijven waarin je wil investeren en volg het actuele financiële nieuws. Let wel op: speel alleen met geld dat je kunt missen.

Kies er ook altijd voor om een goede balans in je portefeuille te maken. Wed vooral niet op één paard, want mocht onverhoopt dat bedrijf failliet gaan, dan is al jouw geld kwijt. Het is aan te raden in verschillende bedrijven en sectoren te investeren.

Waarom de klassieke FIRE-methode achterhaald is

Veel bloggers schrijven nog over de FIRE-methode, maar nemen de inflatie niet mee. De jaarlijkse inflatie van 2 á 3 procent is namelijk van cruciaal belang, omdat het anders bijna onmogelijk wordt om FIRE te worden. Wil je écht FIRE worden? Begin dan vandaag nog met beleggen en ga voor het rente-op-rente-effect. In mijn optiek is dat dé enige manier om met vervroegd pensioen te gaan. Maar let wel op: beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Een paar maanden geleden hadden Tim Bolink & Jasper Boot in hun podcast al gesprekken over keuzes van een millennial. Hierin bediscussiëren ze de visie over onder andere fulltime werken. Beluister de podcast hieronder.

*Met beleggen kun je jouw inleg verliezen. Deze blog is 100% expertise-vrij en bedoeld voor amusementsdoeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

Foto: Pixabay (rechtenvrij)

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.