De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter

Het duurde welgeteld zeven avonden, maar de Quote 500 is uit. Inspirerende ondernemersverhalen van mannen en vrouwen met minimaal een eigen vermogen van 95 miljoen. Wel kan ik één pijnlijke conclusie trekken: de rijken worden alsmaar rijker en de armen worden alleen maar armer. Waar gaat dit eindigen?

Groeiend vermogen

Een vader met een modaal inkomen zegt tegen zijn kinderen: “Studeer hard en zoek een goede baan.” Een vader uit de Quote 500 zegt tegen zijn kinderen: “Werk niet voor je geld.” Het is één van de vele pakkende alinea’s in de nieuwe Quote 500. Weliswaar is er geen speld tussen te krijgen, want de feiten liegen er niet om: de coronacrisis raakt de multi-miljonair, in tegenstelling tot de gemiddelde burger, nauwelijks.

Het zinnetje geld maakt geld heb je vast eerder gehoord. Vermogende mensen laten hun geld voor zich werken, terwijl de onderkant van de maatschappij minimaal 40 uur per week moet werken om alle vaste lasten te kunnen betalen en bouwt – logischerwijs – geen vermogen op.

Een simpel voorbeeld: de economische elite – met een minimaal vermogen van 1 miljoen euro – investeert zijn geld in vastgoed. Hierdoor ontvangt hij maandelijks huurinkomsten, waardoor de miljonair passief inkomen heeft. Hierdoor laat hij geld voor zich werken, terwijl een werknemer – zonder een koophuis – zich druk maakt om zijn vaste lasten en geen vermogen opbouwt. 

In 2002 was de ondergrens in de Quote 500 nog een slordige 32 miljoen euro. In 2020 is de ondergrens 95 miljoen euro. Welke conclusie kunnen wij hieruit trekken? De kloof tussen rijk en arm wordt alleen maar groter.

Het oplopende woningtekort is één van de vele gevolgen van de groeiende ongelijkheid in Nederland. De lage rente op de bank is een drijfveer geworden voor miljonairs om hun geld in vastgoed te stoppen. Het gevolg? De prijzen in de particuliere sector zijn fors gestegen en iemand met een gemiddeld inkomen is nagenoeg kansloos op de woningmarkt.

In onze nieuwe podcast bespreken hardloopvrienden Tim Bolink en Jasper Boot de nieuwe Quote 500.

Linkse ideeën en rechtse opvattingen

Politicus Jesse Klaver opperde een paar weken geleden dat hij wil dat iedere 18-jarige 10.000 euro krijgt als startkapitaal. De miljonairs moeten voor de plannen opdraaien van de fractievoorzitter. De leden van de Quote 500 zullen hier allerminst blij mee zijn. Topondernemers staan namelijk niet bekend om hun maatschappelijke betrokkenheid. Vooral de oudere miljonairsgeneratie heeft maar weinig affiniteit met problematieken zoals de klimaatverandering. Uiteraard zijn er ook goed vermogende Nederlanders die zich wel inzetten voor maatschappelijke problemen. Al erkende voormalig hoofdredacteur van de Quote – Sander Schimmelpenninck – laatst dat ondernemers weinig vertrouwen hebben in goede doelen organisaties. Simpelweg omdat ondernemers geen vertrouwen hebben in de keuzes die zij maken. Ze willen de impact zelf maken, zonder dat een goed doel als tussenpartij fungeert.

Een goed voorbeeld van een rechtse ondernemer is Chris Thünessen. De vastgoedmagnaat, met een geschat vermogen van 550 miljoen euro, financierde jarenlang Pim Fortuyn voor 4,5 miljoen euro, omdat hij frisse ideeën had. 

Mocht Jesse Klaver zijn plannen erdoorheen krijgen, dan is het nog maar vraag of miljonairs bereid zijn om hun geld aan 18-jarige pubers af te staan. Eigenlijk valt er wel iets te zeggen voor de opvattingen van de rechtse ondernemers: ze hebben er immers keihard voor gewerkt.

Waar gaat dit eindigen?

Als de huidige tendens zich doorzet, dan worden de rijken alleen maar rijker en de armen worden armer. Het vermogen van de ondergrens van de Quote 500 is – zoals hierboven al omschreven – de afgelopen jaren fors gegroeid, terwijl de koopkracht van de gemiddelde Nederlander achteruit gaat. De plannen van Jesse Klaver zijn in mijn ogen niet zaligmakend, maar kunnen op lange termijn wél de kloof tussen arm en rijk iets verkleinen. Al is het maar om de onderkant van de maatschappij een beetje te helpen.

Foto: Pixabay (rechtenvrij)
Bron: Quote 500

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.