Het huishoudboekje van Johanneke (28): “Ik heb nog een studieschuld van 40.000 euro.”

Johanneke(28) deelt haar salaris, spaarsaldo en maandelijkse uitgaven. Ze vertelt ook waarom ze nog een studieschuld heeft van 40.000 euro.

Je hebt nog een flinke studieschuld. Hoe komt dat?

“Ik heb acht jaar over mijn studie gedaan. Het was lang leven de lol. Ik heb in Leiden rechten gestudeerd, maar van studeren kwam het niet altijd. Ik ging veel uit en daar leende ik voornamelijk voor.”

Heb je daar spijt van?

“Spijt is een groot woord, maar achteraf hangt de studieschuld wel als een blok aan mijn been. Mijn vriend en ik zijn bezig om een koophuis te kopen, maar mijn studieschuld is wel een bottleneck om een huis te kunnen kopen.”

Als je jouw studententijd overnieuw mocht doen, zou je dan beter op je centen letten?

“Ja, dat denk ik wel. Achteraf gezien had ik helemaal geen acht jaar over mijn studie hoeven doen. Ik denk dat ik het prima in de mondiale tijd had kunnen doen. Aan de andere kant: ik heb enorm genoten van mijn tijd en heb mijn vriend in het uitgaansleven leren kennen.”

Regelmatig maken hardloopvrienden Tim Bolink, Jasper Boot en Roel Wijmenga een podcast voor millennials.

Werk je inmiddels?

“Haha, ja! Ik werk 40 uur per week als advocate op de Zuidas. Ik heb door mijn studieschuld niet de ruimte om minder te gaan werken. Gelukkig vind ik mijn werk wel leuk om te doen.”

Hoeveel probeer je te sparen per maand?

“Ik ben nog niet bezig met de aflossing van mijn studieschuld. Mijn vriend en ik sparen ongeveer 2000 euro per maand, waarvan ik ongeveer de helft bijdraag aan onze spaarpot.

Over twee jaar gaat mijn aflossing van mijn studieschuld pas in. Ik hoop dan al een groot gedeelte van dit bedrag in één keer af te lossen.”

Hoe ziet jouw maandelijkse uitgave eruit? Elke week ondervragen wij iemand anders. Interviews vinden altijd telefonisch plaats. De geïnterviewde krijgt een niet echte naam, zodat wij de privacy van de desbetreffende persoon kunnen waarborgen. Wil jij zelf meedoen? Mail redactie@stelletjebazen.nl

Foto: Pixabay (rechtenvrij)

Deel dit artikel