Het huishoudboekje van Sjors (23): “Sparen vind ik lastig”

Sjors (23) deelt zijn salaris, spaarsaldo en maandelijkse uitgaven. Hij vertelt ook waarom hij het lastig vindt om maandelijks te sparen. 

Het huishoudboekje van Sjors

Sjors is in het dagelijks leven fulltime verkoper bij een sportzaak in Hengelo. Hij verdient een kleine 1800 euro netto per maand. Hij is vrijgezel en heeft in het centrum van Hengelo een klein huurappartement. Onderaan het artikel vind je zijn volledige inkomen, uitgaven en spaarsaldo.

Lukt het jou om maandelijks 10% van je inkomen te sparen?

“Nee, dat lukt niet altijd. Doordat ik huur en geen vriendin heb, moet ik voor alle kosten opdraaien. Soms is dat best wel pittig. Het voordeel van een huurappartement is, dat als bijvoorbeeld de cv-ketel het begeeft, de huisbaas voor de kosten moet opdraaien.”

Heb je een bepaald spaardoel voor ogen?

“Ja, dat heb ik zeker. Ik wil binnen vijf jaar mijn eigen woning hebben, maar ook de prijzen in het oosten van Nederland zijn de laatste jaren flink gestegen. Alleen een hypotheek afsluiten is best lastig. Ik moet hopen dat ik een leuke vriendin krijg, want dan is het gemakkelijker om iets in deze regio te kopen.”

In onze laatste podcast bespreken hardloopvrienden Tim Bolink & Jasper Boot de FIRE-methode. Een strategie om maandelijks meer te kunnen sparen.

Heb je sparen altijd lastig gevonden?

Nee, want sinds vorig jaar woon ik pas op mezelf. Hiervoor woonde ik altijd bij mijn ouders. Ik betaalde thuis ook geen kostgeld, waardoor ik mijn inkomen direct op mijn spaarrekening kon zetten. Gelukkig heb ik daardoor nu wel een buffer van 20.000 euro. Ik zal dit bedrag nodig hebben bij het kopen van een huis.”

Wat is, achteraf gezien, het domste wat je ooit hebt gekocht?

“Mijn tweedehands auto. Ik wilde heel graag een auto hebben, maar nu ik hem al een paar jaar heb, kijk ik daar anders tegenaan. Ik ga altijd op de fiets naar mijn werk en daardoor staat mijn auto praktisch altijd stil. Een auto hebben is niet gratis, want ik moet maandelijks mijn autoverzekering en wegenbelasting betalen.”

Uitgaven

Inkomen

Hoe ziet jouw maandelijkse uitgave eruit? Elke week ondervragen wij iemand anders. Interviews vinden altijd telefonisch plaats. De geïnterviewde krijgt een niet echte naam, zodat wij de privacy van de desbetreffende persoon kunnen waarborgen. Wil jij zelf meedoen? Mail redactie@stelletjebazen.nl

Foto: Pixabay (rechtenvrij)

Deel dit artikel