Het ontbreekt millennials vaak aan een langetermijnplan

Met veel interesse volg ik de vierdelige serie van Liesbeth Staats: waarom werken vrouwen niet? Tweederde van de Nederlandse vrouwen werkt namelijk parttime, en de helft daarvan is niet financieel onafhankelijk. Keiharde cijfers die er niet om liegen. Waarom zou iedere millennial fulltime moeten werken?

Deeltijdprinsesjes

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werkt 23% van de mannen parttime in Nederland. Daartegenover staat dat tweederde van de Nederlandse vrouwen parttime werkt. Sterker nog: deze groep begint direct na het afstuderen met parttime werken, ook als ze nog geen kinderen hebben.

Volgens Volkskrant-columnist en oud-hoofdredacteur van Quote, Sander Schimmelpenninck, hebben vrouwen een maatschappelijke verantwoordelijkheid om hun economische waarde te verhogen. In zekere zin valt daar ook iets voor te zeggen: nergens anders in Europa werken jonge vrouwen zo weinig uren als in Nederland. De Nederlandse vrouw werkt gemiddeld 29 uur per week en dat is bar weinig.

Softie eerste klas

Als man ben je toch een beetje een softie eerste klas als je parttime werkt. Laten we eerlijk wezen: als je niet minimaal 40 uur week werkt, dan wil je geen carrière maken, toch? Op de Amsterdamse Zuidas hoef je echt niet aan te komen zetten dat je een fulltime werkweek niet ziet zitten. Met een gemiddelde werkweek van 37 uur staat de Nederlandse man ook niet bijster hoog in de Europese lijsten met meest gewerkte uren per week.

Het ontbreekt millennials vaak een aan langetermijnplan

Een vaak gehoorde kreet onder de huidige millennial: ‘Ik leef met de dag.’ Een (financiële) langetermijnplanning is er allerminst. In mijn ogen is dat behoorlijk naïef.

Dit jaar hebben wij een perfect voorbeeld gehad dat het ook allemaal net iets anders kan lopen, dan wij aan het begin van het jaar voor ogen hadden. De vleermuis uit Wuhan gooide de wereldwijde economie op zijn kop. Mensen in Nederland raakten massaal hun baan kwijt door keuzes van het kabinet en kwamen in financiële problemen. Dit is een perfect voorbeeld dat je een crisis niet altijd ziet aankomen, maar toch kun je er wel degelijk op anticiperen door een sterke financiële basis aan te leggen.

Een financiële buffer is essentieel. Ieder mens zou tenminste zes maanden zonder werk kunnen moeten zitten, zonder dat hij of zij in financieel zwaar weer terechtkomt. Toch valt dit vies tegen: meer dan een derde tussen de 20 en 35 jaar heeft minder dan 3000 euro op hun spaarrekening staan. 

Begin met fulltime werken

Een belangrijke stap om jezelf meer financiële vrijheid te geven, is om fulltime te gaan werken. Uitgerekend in je jongere jaren kun je flink sparen, aangezien je (waarschijnlijk) nog geen kinderen hebt. Des te vreemder blijft het dat tweederde van de vrouwen direct na hun studie parttime gaat werken. En niet onbelangrijk: tussen je 25e en 35e levensjaar maak je het snelst carrière. Bovendien ben je in je jongere werkjaren nog in de kracht van je leven en staan werkgevers om je capaciteiten te springen. Zonde om dan al direct na je studie parttime te gaan werken, toch? 

Laat geld voor je werken

Het voordeel van een sterke financiële basis is dat je geld voor je kunt laten werken. De rente op de bank is historisch laag en volgens de Europese Centrale Bank gaat hier voorlopig geen verandering in komen. Met een gemiddelde inflatie van 2% per jaar is je geld op de bank allerminst rendabel. Steeds meer mensen kiezen er daarom ook voor om te investeren in vastgoed of om aandelen te kopen. Met een beetje geluk en kennis blijf je de jaarlijkse inflatie voor. Let wel op: investeer alleen met geld wat je niet direct nodig hebt. Wéér een reden om meer te gaan werken: het ‘extra’ verdiende geld kun je investeren en rendement op proberen te maken.

Samengevat: millennials stop met die parttime mentaliteit. Bouw aan je maatschappelijke carrière en houdt het financiële plaatje voor ogen. In de toekomst ga je daar nog veel plezier aan beleven. Een langetermijnplan is the key.

In onze komende podcasts gaan wij verder in op beleggen en rendement maken. Belegger Daan Boot schuift in een aantal podcasts aan om zijn verhaal te doen. Hij heeft al 40 jaar ervaring in het beleggingsvak.

Regelmatig maken hardloopvrienden Jasper Boot, Tim Bolink en Roel Wijmenga een podcast over belangrijke én onbelangrijke zaken in het leven.

Let op: deze blog mag niet als financieel advies worden gezien en is 100% expertise-vrij.

Foto: Pixabay (rechtenvrij)

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.