Vastgoedbeleggers moeten zichzelf afvragen of ze ethisch verantwoord bezig zijn

Over iets meer dan een maand gaat de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers van twee naar acht procent. Een flinke stijging voor mensen met vermogen, die een hoger passief inkomen willen genereren. Beleggers steken nog even massaal hun geld in wonen. Is dit nog wel ethisch verantwoord?

Huisjesmelkers

De huurprijzen in de vrije sector zijn in 2020 met 10,2% gestegen volgens makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland op basis van 11.500 huurtransacties. De huizenprijzen gingen ook tijdens de coronocrisis door het dak, want in 2020 stegen de huizenprijzen gemiddeld met 7 procent.

De starter op de woningmarkt is de dupe geworden van het overschot aan geld van de economische elite, want deze groep betaalt negatieve rente op de bank en investeert volop in vastgoedprojecten. Het gevolg: de huizenprijzen worden flink omhoog gedreven en de starter zonder startkapitaal is kansloos op de woningmarkt.

Het is een zorgwekkende ontwikkeling om te zien. Kinderen bleven volgens het CPS vorig jaar tot 23,5 jaar thuis wonen. Een kleine vijf jaar geleden gingen kinderen een paar maanden eerder het huis uit. De oorzaak hiervan is vrij simpel: het is voor een starter nauwelijks mogelijk om te winnen van de economische elite op de krappe woningmarkt. Voor een jongvolwassene is het juist goed om vroeg het ouderlijk huis te verlaten om zichzelf te ontplooien.

Snel even wat extra huizen kopen

Volgens het Financieel Dagblad gaan vastgoedbeleggers dit jaar nog voor 1 miljard aan panden kopen. Met andere woorden: eind 2020 wordt het voor de millennials nog lastiger om een nieuw huis te kopen. Voor 2021 zie ik het ook somber in. De overdrachtbelasting voor starters tot 35 jaar wordt weliswaar afgeschaft, maar de economische elite die een huis voor zijn of haar dochter wil kopen, heeft ook meer geld over. In mijn optiek zal dit de huizenprijzen alleen maar verder omhoog duwen.

Ethisch verantwoord

Persoonlijk vind ik dat vastgoedbeleggers zichzelf weleens kritisch in de spiegel mogen aankijken. Vinden zij het echt ethisch verantwoord om vastgoed te kopen en daardoor de starter, zonder startkapitaal of vermogende ouders achter de hand, het nakijken te geven? Een woning is namelijk een basisbehoefte en iedereen heeft daar recht op.

Laat ik vooral zelf niet hypocriet doen: ook ik zoek naar een passief inkomen. Door het geld op de bank te laten staan wordt het alleen maar minder waard door de jaarlijkse inflatie en de historisch lage rente. Ik kies er alleen voor om mijn geld in aandelen te stoppen. Wel kies ik zorgvuldig uit of ik wil investeren in een bedrijf die ook goed voor hun personeel zorgt en een duurzame insteek heeft, anders vind ik het ook niet ethisch verantwoord. Het zou wellicht voor de van origine vastgoedbelegger ook eens goed zijn om de focus te verleggen naar de aandelenmarkt. Al is het maar om ethisch verantwoord te handelen. En wees eens eerlijk vastgoedbelegger: het is toch wel lekker om een dak boven je hoofd te hebben, nietwaar?

Regelmatig maken hardloopvrienden Tim Bolink, Jasper Boot en Roel Wijmenga een podcast over belangrijke én onbelangrijke zaken in het leven.

Foto: Pixabay (rechtenvrij)

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.