De Amsterdamse yup verliest de realiteit uit het oog

De hoogopgeleide jongere met een goed betaalde baan in het bedrijfsleven in onze Nederlandse hoofdstad, oftewel beter bekend in de media als de yuppen uit Amsterdam. Vorige maand verscheen in De Volkskrant een verhaal over een 33-jarige vrouw die volgend jaar met pensioen kan dankzij de FIRE-methode. Een onrealistisch en oneerlijk verhaal van een Amsterdamse yup met een niet realistische blik op de huidige maatschappij.

FIRE

Het leeft steeds meer onder de huidige millennial generatie: FIRE. Met andere woorden: zo snel mogelijk met pensioen kunnen gaan door zuinig te leven, oftewel Financial Independence and Retire Early.

Toch is het een tikkeltje arrogant om te denken dat deze methode voor iedereen is weggelegd. Waar een groot gedeelte van de millennial generatie maar moeilijk aan een eigen woning komt, maakt een deel van deze generatie zich blijkbaar alleen maar zorgen over het eerder kunnen stoppen met werken.

Deze groep verliest de werkelijkheid, voor het gemak, even uit het oog. Wie niet gezegend is met rijke ouders staat al met 1-0 achter op zijn mede-generatiegenoot met wél vermogende ouders. Onze primaire levensbehoefte, een eigen woning, wordt voor niet vermogende millennials al heel lastig gemaakt. De huizenmarkt is behoorlijk overspannen en is bovendien een snoepwinkel geworden voor vastgoedbeleggers. Vermogende ouders schenken massaal een jubeltonnetje aan hun kind, zodat zij met lage vaste lasten kunnen beginnen en daardoor hun eigen spaarpot flink kunnen spekken. Mits ze volgens de FIRE-methode leven en niet het geld over de toonbank smijten.

Deze Amerikaanse methode is wel degelijk interessant. Minder geld uitgeven en daardoor meer eigen vermogen opbouwen. Alleen wordt deze methode in mijn optiek verkeerd uitgelegd. De insteek zou moeten zijn: minder consumeren is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Alleen is het voor weinig midden dertigers weggelegd om te stoppen met werken, zoals de in De Volkskrant genoemde Puck Landewé.

Niet selfmade

Het zou de Amsterdamse yuppen wel degelijk sieren als ze transparant over hun vermogen zouden zijn. Niets is vervelender als ze roepen dat ze selfmade vermogend zijn geworden. Een eerlijk verhaal hebben ze allerminst, want juist dankzij hun ouders hebben ze een grote voorsprong ten opzichte van hun generatiegenoten. Het scheelt nogal flink of je hypotheek voor de helft lager is, dan dat je de volle mep moet betalen. 

De instelling dat ze door zichzelf succesvol zijn geworden is misplaatst en bovendien een tikkeltje arrogant. Het zou de Amsterdamse yup sieren als ze de credits geven aan hun ouders en opa’s en oma’s, die het vermogende groeiende traject al generaties lang in hebben gezet. Uiteraard is het knap dat ze zelf de studieboeken zijn ingedoken en een goede baan hebben gekregen, maar een beetje relativeren zou gepast zijn. Al is het maar om met beide benen op de grond te blijven staan.

Foto: Pixabay (rechtenvrij)

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.