Het leeft steeds meer onder de huidige millennial generatie: FIRE. Met andere woorden: zo snel mogelijk met pensioen kunnen gaan door zuinig te leven, oftewel Financial Independence and Retire Early.
Toch is het een tikkeltje arrogant om te denken dat deze methode voor iedereen is weggelegd. Waar een groot gedeelte van de millennial generatie maar moeilijk aan een eigen woning komt, maakt een deel van deze generatie zich blijkbaar alleen maar zorgen over het eerder kunnen stoppen met werken.
Deze groep verliest de werkelijkheid, voor het gemak, even uit het oog. Wie niet gezegend is met rijke ouders staat al met 1-0 achter op zijn mede-generatiegenoot met wél vermogende ouders. Onze primaire levensbehoefte, een eigen woning, wordt voor niet vermogende millennials al heel lastig gemaakt. De huizenmarkt is behoorlijk overspannen en is bovendien een snoepwinkel geworden voor vastgoedbeleggers. Vermogende ouders schenken massaal een jubeltonnetje aan hun kind, zodat zij met lage vaste lasten kunnen beginnen en daardoor hun eigen spaarpot flink kunnen spekken. Mits ze volgens de FIRE-methode leven en niet het geld over de toonbank smijten.
Deze Amerikaanse methode is wel degelijk interessant. Minder geld uitgeven en daardoor meer eigen vermogen opbouwen. Alleen wordt deze methode in mijn optiek verkeerd uitgelegd. De insteek zou moeten zijn: minder consumeren is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Alleen is het voor weinig midden dertigers weggelegd om te stoppen met werken, zoals de in De Volkskrant genoemde Puck Landewé.