De Olympische droom van Maya Kingma

Slechts 7 seconden zat triatlete Maya Kingma van de Olympische limiet af. De 24-jarige Maastrichtse heeft een druk bestaan, want naast haar topsport volgt ze ook nog een studie aan de universiteit in Maastricht. Wij spraken met de millennial die bomvol ambitie zit.

Door de bazen redactie

De Olympische Spelen van 2021 als hoofddoel
“Mijn grote droom? De Olympische Spelen van 2021”, begint de triatlete van beroep lachend ons tafelgesprek. Een realistisch doel, aangezien Kingma vorig jaar slechts 7 seconden van de Olympische limiet verwijderd was. “Een top 6-klassering op een WTS was volgens de criteria voldoende geweest om mij te plaatsen voor de Spelen. De nummer zes zat toentertijd in Yokohma (Japan, red.) net zeven seconden voor mij.”

Van wedstrijdzwemmer naar de triathlon
“Ik legde de basis als wedstrijdzwemmer, maar in 2012 maakte ik de overstap naar de triathlon”, vervolgt Kingma het gesprek. “Op mijn eerste wereldkampioenschap voor junioren finishte ik als dertiende. Dat bood perspectief voor de toekomst.”

De basis die ze in haar jeugdjaren als wedstrijdzwemmer had opgedaan, komt nu uitstekend van pas tijdens triathlon. “De laatste jaren heb ik mij het meest gefocust op het hardlopen. Het zwemmen en het fietsen ging mij al goed af, maar vooral op het gebied van hardlopen kan ik nog veel progressie boeken. Het is voor mij zaak om blessurevrij te blijven met het lopen.”

Op zaterdag 16 mei was daar dé beloning voor de vele geïnvesteerde loopuren. In Maastricht liep Kingma op de 5 kilometer – weliswaar onofficieel – naar een dik persoonlijk record. “Mijn trainer (Louis, red.) vond het vooraf een uitdagend doel om onder de 17 minuten te lopen. Ik finishte in een tijd van 16:40!”

https://www.instagram.com/p/CAQhhPkBdiq/

Studie belangrijk naast topsport
“Je weet niet wat er met je sportcarriêre gebeurt. Daarom hebben mijn ouders er altijd op gehamerd dat ik mijn middelbare school af moest maken. Ik wilde dat zelf ook graag, omdat ik dan ook een vervolgopleiding zou kunnen doen en niet alleen afhankelijk wilde zijn van topsport.”

Op haar zeventiende verhuisde ze naar Sittard om topsport op een goed niveau te kunnen bedrijven. “Ik ben in diezelfde periode direct begonnen met mijn studie psychologie aan de universiteit in Maastricht. In het buitenland wordt een triatleet meer gestimuleerd om naast het sporten te blijven studeren. In Nederland is dat minder gebruikelijker.”

“Ik voel mij er ook beter bij om naast topsport ook aan mijn maatschappelijke carrière te werken. Persoonlijk vind ik het belangrijk om mijzelf op diverse gebieden te blijven ontwikkelen. Zo heb ik tijdens mijn studie geleerd om te presenteren en hoe ik met mensen om moet gaan.”

Veranderingen door COVID-19
“Beetje bij beetje werden er steeds meer wedstrijden afgelast wegens het coronavirus”, blikt Kingma terug op periode dat het coronavirus de wereld begon te overheersen. “Gelukkig heb ik een A-status en heb ik een aantal sponsoren, maar desondanks was ik wel benieuwd wat er ging gebeuren. De NOC*NSF, dat eigenlijk mijn werkgever is, konden wij niet meer onze prestaties laten zien, omdat er geen wedstrijden meer waren. Dat bracht wel een bepaalde onzekerheid met zich mee. Vanuit de NOC*NSF kwam gelukkig al snel bericht dat alle A-statussen langer zouden doorlopen. Ze doen er alles aan om atleten niet eronder te laten lijden.”

“Waarom heb ik niet een normale baan?”, die vraag spookte de afgelopen periode sporadisch door het hoofd van de 24-jarige atlete. Toch weerhoudt het de atlete niet om door te blijven zetten en vol te gaan voor de Spelen.

“De komende periode wil ik vooral blessurevrij blijven, door blijven trainen en wil ik mijn studie afronden. Ik wil er klaar voor zijn als er weer wedstrijden zijn.”

Ben jij benieuwd naar het hele interview? Beluister dan hieronder onze podcast.

Foto: Eigen archief


Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.