Financiën voor een millennial

Als millennial is het niet altijd gemakkelijk; een huis kopen, een huurhuis vinden of een vast contract afdwingen. Bovendien wil je ook nog eens sparen. Onze bazen hebben handige tips voor je om geld te besparen en alvast een buffer op te bouwen voor de toekomst.

Door de bazen redactie

Tip 1: Maak een overzicht van je maandelijkse uitgaven

Sparen? Veel millennials zijn er op dit moment niet dagelijks mee bezig. En dat is zonde! Sparen geeft je de ruimte om in de toekomst meer vrijheden te nemen. Het is daarom van essentieel belang om elke maand een overzicht te maken met je inkomsten en uitgaven. Dit kun je bijvoorbeeld doen in Excel, maar er zijn ook verschillende apps op de markt die het al inzichtelijk voor je maken.

Tip 2: Kijk kritisch naar je abonnementen

De gemiddelde Nederlander heeft 15 abonnementen. Een tientje hier en een tientje daar per maand. Het klinkt weinig, maar in de praktijk tikt het flink aan. Let hier dus op! Het loont vaker om iets te kopen, dan iets te leasen.

Tip 3: Zorg voor een flinke buffer

Door de coronacrisis staan er veel banen op de tocht. Niets is vervelender dan werkloos thuis komen te zitten en geen euro meer op de bank te hebben staan. Geef jezelf wat financiële ruimte en zorg dat je minimaal zes maanden zonder inkomen kan zitten, dan heb je alle tijd om een nieuwe baan te vinden!

Tip 4: Zet de verwarming wat lager en douche kort

Ook zo’n lekkere inkopper, maar een hele belangrijke. Zet de verwarming wat lager en douche kort. Het scheelt je aan het eind van de jaar een hoop geld. Het is bovendien ook nog eens goed voor het milieu.

Tip 5: Pin wekelijks het geld voor je boodschappen

Geld op je bankrekening voelt minder waardevol dan contant geld. Kies er daarom voor om elke week een bedrag te pinnen voor de boodschappen. Het geeft je veel meer de waarde van geld en het zorgt ervoor dat je niet onnodige boodschappen gaat doen.

Tip 6: Zorg voor verschillende inkomstenbronnen

Heb je maar één inkomstenbron? Wellicht is het handig om nog een inkomstenbron te creëren. Denk hierbij aan het opknappen van meubels of om een deel van je huis (als je die hebt) te verhuren via Airbnb. Ook beleggen is raadzaam, aangezien de rente historisch laag is en je geld door de inflatie steeds minder waar wordt.

Tip 7: Blijf jezelf ontwikkelen

Werkgevers hebben niets aan werknemers die niet meer leren, dus blijf jezelf – ook als je al afgestudeerd bent – doorontwikkelen. Pak cursussen op, lees veel boeken over een bepaald vakgebied of doe een avondopleiding. Uiteindelijk ga je er in de toekomst ook meer mee verdienen.

Tip 8: Blijf bewegen

Een gezonde geest en een gezond lichaam; het levert je niet alleen veel positieve energie op, maar ook de kans op hoge ziektekostenrekening verlaag je aanzienlijk. Kom van de bank af en bewegen maar!

Foto: Nattanan Kanchanaprat (Pixabay, rechtenvrij)


Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.