Jasper Boot: ‘Er zit ook pingping in groen’

Met de lage spaarrentes op de bank moet het geld rollen, nietwaar? In onze eindejaarscolumn schrijft online marketeer, internetondernemer en belegger Jasper Boot: “Mijn doel is niet om rijk te worden, maar wel om met mijn verdiende geld een bijdrage te leveren aan een beter klimaat. Een betere wereld begint bij jezelf.”

Het was een jaar van uitersten: bedrijven vielen om door de maatregelen van het kabinet om het COVID-19 virus in te dampen, maar er waren ook bedrijven die floreerden in deze tijd. Neem alleen al bijna alle techbedrijven op de beurs. De waarde per aandeel steeg in die sector de afgelopen maanden exceptioneel, aangezien iedereen opeens gebruik moest maken van online tools zoals Microsoft Teams en Zoom. Digitalisering in 2020 was hotter dan ooit.

De afgelopen jaren was ik niet bezig met de beurs, maar dit jaar was een eye-opener voor mij. De toeslagaffaire en alle maatregelen van het kabinet rondom het coronavirus; het heeft mij aan het denken gezet. Ik wil niet té afhankelijk zijn van de maatregelen van het kabinet. Sterker nog, ik denk dat mijn generatie bijvoorbeeld kan fluiten naar zijn pensioen. Voor die tijd wil ik de schaapjes al op het droge hebben en wil ik niet meer afhankelijk zijn van de regering.

Investeren in vastgoed vind ik niet ethisch verantwoord. Een dak boven je hoofd is een basisbehoefte, waar ieder mens recht op heeft. Alleen een investering in de aflossing van mijn hypotheek op mijn appartement vind ik een slimme manier om ‘iets met mijn geld te doen’. Een tweede huisje aanschaffen, om vervolgens voor schandalige prijzen te verhuren, dat vind ik uit den boze. Ik kan alleen maar hopen dat het kabinet huisjesmelkers in 2021 gaat aanpakken. Als niet PvDA’er kon ik mij wel degelijk vinden in de plannen voor de zogeheten ‘Prins Bernhard-belasting’. Het is natuurlijk van de zotte dat onze prins maandelijks een vermogen opstrijkt door zijn zeshonderd pandjes te verhuren, terwijl starters staan te springen om een woning. Hoe oneerlijk kan de wereld zijn, nietwaar?

Miljonairs Won Yip, Pieter Schoen en Michel van Perridon zeiden recentelijk tegen de Quote dat ze verwachten dat er sprake is van een techbubbel op de beurs. Om die reden blijven ze liever weg op de beurs. Waarschijnlijk investeren zij hun geld in vastgoed en/of start-ups met potentie. Al zal eerstgenoemde als horecatycoon met zijn handen in haar zitten, aangezien de horeca bijna het hele jaar dicht is geweest.

Gelukkig zijn er nog veel meer mogelijkheden dan alleen maar investeren in tech op de beurs. Afgelopen jaar hebben diverse nieuwe energiebedrijven op de beurs het fantastisch gedaan. Stijgingen van minimaal negentig procent zijn er wel degelijk geweest dit jaar. Als Joe Biden in januari 2021 zijn intrede doet in het Witte Huis, dan zal dat alleen maar ten goede komen van de resultaten op bedrijven die een groene insteek hebben. Klimaatprobleem ontkenner, Donald Trump, maakte er de afgelopen vier jaar er een sport van om klimaatverandering te ontkennen. Gelukkig heeft Joe Biden het wel hoog op zijn to do list staan. Beursanalisten verwachten dat dit wel degelijk effect gaat hebben op groene resultaten op de beurs. Er zit dus wel degelijk pingping in groen.

Komend jaar willen wij ons met stelletjebazen.nl blijven richten op millennials. Naast onze (fulltime) banen, besteden wij in onze avonduren en weekenden tijd aan ons platform. Komend jaar zullen wij met voormalig interim-bestuurder van VieCuri, Daan Boot, een reeks podcasts maken om millennials te enthousiasmeren om met hun geld naar de aandelenmarkt te gaan. In 2020 gingen in Nederland maar liefst 250.000 particulieren hun geld in aandelen stoppen. Wat moet je anders met een historisch lage rente? Het geld moet in 2021 ook weer rollen.

Namens onze redactie: fijne feestdagen en een prettige jaarwisseling. Op naar 2021!

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen. Onze podcast en artikelen zijn 100% expertise-vrij en bedoeld voor amusementsdoeleinden. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.