Jeroen Daemen: “Maak een burn-out bespreekbaar”

Jeroen Daemen studeerde in januari 2016 af aan de de universiteit van Maastricht. De inmiddels 27-jarige ondernemer behaalde zijn master Entrepreneurship & SME Management en Accountancy. Na drie jaar in loondienst te hebben gewerkt als Financial Consultant voor verschillende opdrachtgevers, meldde hij zich na jarenlange onbekende klachten ziek. Zijn verhaal.

Door Jasper Boot

Zeven jaar lang klachten
“In 2013 begonnen de klachten. Anderhalf jaar lang heb ik in de beginperiode een trillend oog gehad”, begint Jeroen te vertellen. Eerst konden ze de oorzaak niet vinden, maar na vele onderzoeken was daar eindelijk het verlossende woord: het lichaam stond continu onder spanning.

“De klachten bleven zich in de loop van de jaren opstapelen. Het was soms heel gek, maar ik had heel erg de behoefte om op bepaalde momenten op de dag te gaan slapen. Soms dacht ik dat het fysiek niet in orde was, maar uit alle onderzoeken kwam niks geks uit.”

In de zomer van 2019 was de maat helemaal vol. “Ik was op. Het lichaam wilde niet meer en ik meldde mij voor een langere tijd ziek op werk. Het begon mij allemaal tegen te staan en ik haalde geen energie meer uit mijn werk.”

Jeroen Daemen

Even geen verplichtingen meer
“De eerste weken van mijn ziekmelding heb ik volop gebruikt om alles even goed te laten bezinken. Het was heerlijk om even helemaal niks te moeten. Ik heb in die periode voornamelijk dingen opgepakt waar ik energie van kreeg. Zo kwam ik erachter dat ik koken eigenlijk heel erg leuk vindt om te doen en pakte ik wat vaker de racefiets om een stukje te gaan fietsen.”

Het roer om
De burn-out hakte er flink in. Jeroen ging met een coach aan zijn problemen werken. “Ik ben perfectionistisch ingesteld. Werkelijk alles moest goed zijn, anders was ik gewoon niet tevreden.” Met een coach ging hij aan zijn perfectionisme werken. “Het perfectionisme is gelukkig wel minder geworden.”

“Dingen gaan soms niet niet helemaal zoals je zou willen”, vervolgt Jeroen zijn verhaal. “De afgelopen tijd heb ik steeds meer geleerd om deze imperfecties te gaan waarderen. De angst dat ik in de ogen van anderen faal, dat blijft aanwezig, maar voelt niet meer als een belemmering.”

“Begin dit jaar hakte ik de knoop definitief door. Ik wilde weer energie uit mijn werk halen.” Jeroen schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en startte het bedrijf Talent Avenue. Het doel: leerlingen begeleiden met hun huiswerk. “Een paar weken later brak het COVID-19 virus uit en gingen alle scholen op slot.” Bij de pakken neerzitten ging Jeroen allerminst en ging hij verder bouwen aan zijn bedrijf. Zijn ambities houdt hij voorlopig nog relatief kleinschalig: “ik wil vooral kwaliteit leveren aan de klant. Het geeft mij voldoening als ik een bericht van ouders krijg dat ze mijn hulp zo fijn vonden.”

Maak een burn-out bespreekbaar
“Wat ik het meeste van afgelopen jaren heb geleerd?”, reproduceert de ondernemer mijn vraag. “Maak een burn-out bespreekbaar. Mensen om je heen zullen je ook beter begrijpen als je er openlijk over praat. Het heeft mij altijd geholpen om er eerlijk en over over te praten.”

“Ik stopte veel energie in een bepaald beeld voor de buitenwereld te creëren. Hierdoor liep is soms compleet voorbij aan mijn eigen behoeftes. Achteraf gezien heb ik mij te weinig gefocust op dingen in het leven die mij vooral gelukkig maken.”

Met een positief gevoel de toekomst in
“De afgelopen jaren was het voor mij best pittig. Goede dagen werden afgewisseld met mindere dagen. Mijn doorzettingsvermogen heeft mij erdoorheen geholpen. Hoe moeilijk het soms ook was, maar ik ben altijd positief proberen te blijven denken. Uit mijn eigen bedrijf haal ik momenteel veel energie. Ik kijk vooral uit naar de uitdagingen die mij staan te wachten, maar ik ben ervan overtuigd dat het een succes gaat worden.”

Beluister hier het hele gesprek met Jeroen Daemen.
Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.