Joost Veenstra: “Van een goede les word ik heel gelukkig”

Een halfjaar geleden behaalde de 27-jarige Joost Veenstra zijn eerstegraads bevoegdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Een voltijdbaan als docent zag de Hillegommer niet zitten. Inmiddels staat hij drie dagen per week voor de klas en twee dagen per week zet hij zich in voor EXPIRION. Zijn verhaal.

Sinds augustus sta je drie dagen per week voor de klas als docent Nederlands en werk je twee dagen als online en offline marketeer. Waarom heb je voor deze combinatie gekozen?

“Een halfjaar geleden behaalde ik mijn eerstegraads bevoegdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Toen had ik er zeker voor kunnen kiezen om vier, of wellicht vijf dagen voor de klas te staan en wekelijks lessen te verzorgen aan zo’n zes klassen vol met pubers. Die keuze heb ik echter bewust niet gemaakt. Allereerst om, als beginnend docent, niet mogelijk al vroeg onder de stress of werkdruk in het onderwijs te bezwijken. Daar heb je immers al die jaren niet voor gestudeerd. Onder startende docenten is in Nederland nog altijd sprake van uitval. Je staat er ineens helemaal alleen voor en ervaring in lesgeven kost tijd. De meeste middelbare scholen hebben daarom ook wel een strategisch personeelsbeleid ingericht, waarbij startende docenten de eerste drie jaar begeleiding en ondersteuning krijgen. Dat is goed. Gelukkig is er nu ook wel een positieve trend zichtbaar, maar zo’n zes, zeven jaar geleden nokte een kwart van alle startende docenten er al na één jaar mee. Daar wilde ik er niet één van worden. Daarnaast ben ik, al sinds vijf jaar, in het bezit van een andere baan die mij heel goed bevalt. Een baan die mij ook voldoening geeft, net als mijn baan als docent, en ik niet wilde opgeven. Daarom werk ik nu twee dagen op kantoor en sta ik drie dagen voor de klas. Die afwisseling is overigens iedereen aan te raden.”

Na je HBO-studie Journalistiek aan de Hogeschool van Amsterdam besloot je Nederlandse taal en cultuur te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hoe kijk je achteraf terug op deze studiekeuze?

“Achteraf ben ik blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Ik heb het idee dat ik mijzelf op veel vlakken heb ontplooid op de universiteit en ik heb er geweldige mensen ontmoet. Na het verlaten van de hogeschool was ik eigenlijk ook nog maar een ‘jochie’ van net 22. Wat kun je en wat weet je dan? Daarentegen was het wel een behoorlijke financiële investering, omdat ik te maken kreeg met het hoge instellingscollegegeldtarief. Dit is grofweg 7.500 euro per jaar en betaal je aan de UvA vanwege het feit dat je een tweede bacheloropleiding in Nederland volgt. Deze ‘maatregel’, eens bedacht door Halbe Zijlstra, is eigenlijk absurd – zeker als iemand later kan aantonen dat hij die ene tweede bachelor is gaan volgen om een groot tekort in het onderwijs op te lossen. De regel is dus niet zo lief voor jonge mensen, die op deze manier al op flinke kosten gejaagd worden.”

Waarom geeft lesgeven je zoveel voldoening?

“Van een goede les word ik heel gelukkig: het idee hebben dat je in vijftig minuten de leerlingen iets bij hebt gebracht en dat zij bewezen hebben dit te kunnen uitvoeren of toepassen. Daarnaast vind ik het mooie aan onderwijs dat het om mensen draait. Het contact met leerlingen is hetgeen wat onderwijs voor mij zo ontzettend mooi maakt. Ik bloei op als ik zie hoe open en enthousiast leerlingen kunnen zijn en ineens vol overgave met je meepraten over Floris ende Blancefloer (een klassieker binnen de historische letterkunde, red.), alsof dat verhaal inderdaad veel interessanter is dan Instagram, TikTok of de nieuwste hitserie op Netflix. Ik vind het een heus voorrecht om met zulke jonge mensen, die nog aan het begin van hun carrière staan, dagelijks te werken.”

Je werkt als sinds 2015 als online en offline marketeer voor EXPIRION BV. Dit bedrijf is specialist in grootschalige zonne-energieprojecten en energieopslag. Vind jij het belangrijk om voor een bedrijf te werken dat zich hard maakt voor een betere wereld?

“Ik vind dat heel belangrijk. Je kunt er haast bijna niet omheen tegenwoordig: scholen, overheidsinstellingen, sportverenigingen en bedrijven lijken om. Duurzaamheid is hartstikke sexy. Ons klimaat verandert en met EXPIRION proberen wij ons groene steentje al sinds 2013 bij te dragen aan het duurzamer worden van de wereld. De aarde kunnen we niet langer blijven uitputten. En aangezien we allemaal kinderen willen, moeten we er en masse voor zorgen dat onze volgende generaties ook nog plezier hebben op deze wereld. Die plicht hebben we. Vorige generaties hebben ons ook veel wijzer gemaakt en vooruitgebracht, bijvoorbeeld op het gebied van architectuur en democratie. Dan mogen wij later niet te boek staan als de generatie die niks heeft bijgedragen aan de toekomstbestendigheid van de wereld, vind ik.”

Wat is jullie doelstelling met EXPIRION BV ?

“EXPIRION is eerlijk, duidelijk en betrouwbaar. Wij vinden het belangrijk dat dát zo blijft. Daarnaast is innovatie één van de speerpunten. Hierdoor blijft EXPIRION eigenlijk altijd koploper in haar branche. De nieuwste zonnepanelen (glas-glaspanelen) werden als eerste in Nederland door EXPIRION geplaatst en drieënhalf jaar geleden hielden we ons al bezig met energieopslag: een manier om overgebleven opgewekte energie, op te slaan om te gebruiken wanneer je zonnepanelen minder of niets opwekken. Je kunt hiermee zelfs netonafhankelijk worden. Dagelijks bezig zijn met innoveren van dergelijke oplossingen kost veel studie, maar is noodzakelijk voor een bedrijf dat verschillende meerwaarden biedt.”   

Ambieer je om over een paar jaar fulltime docent of marketeer te zijn? Of zou je graag deze combinatie willen houden?

“Een veilig antwoord is het laatste. Anders word ik hier over een paar jaar op aangesproken. De combinatie bevalt me, zoals ik al zei, heel erg goed. Wellicht besluit ik over een jaar of over twee jaar dat ik volledig in het onderwijs ga werken of juist dat ik fulltime employee word bij EXPIRION. De toekomst zal het uitwijzen.”

Ben je enthousiast geworden van het verhaal van Joost Veenstra over duurzaamheid? Neem een kijkje op de site van EXPIRION.

Hoofdfoto: Eigen archief Joost Veenstra

Regelmatig maken hardloopvrienden Jasper Boot, Tim Bolink en Roel Wijmenga een podcast over belangrijke en onbelangrijke zaken in het leven.

Deel dit artikel