Leon Jacques: “Ik geloof erin dat een schoen moet passen bij je natuurlijke loopstijl”

Leon Jacques maakte in 2018 de overstap van De Hardloopwinkel naar Mizuno. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met de zichtbaarheid en bekendheid van Mizuno. Zijn verhaal.

In 2018 maakte je de overstap van De Hardloopwinkel naar Mizuno. Wat houd je huidige functie in?

“Ik houd me voornamelijk bezig met alle activiteiten bij en rondom onze klanten. voornamelijk sportwinkels, om de relatie met deze klanten te versterken en om te bouwen aan de zichtbaarheid en bekendheid van Mizuno. Heel concreet gezien betekent dat kennisoverdracht door middel van product- en verkooptrainingen aan personeel, bedenken en uitvoeren van allerlei middelen voor kennisoverdracht, maar ook het houden van test-evenementen met onze producten en meehelpen bij retailers op de winkelvloer.”

In het verleden liep je regelmatig hard. Waarom zijn goede hardloopschoenen zo belangrijk voor een hardloper?

“Ik geloof erin dat je een schoen moet passen bij je loopstijl. Een goede hardloopschoen zal niet direct al je kwalen of blessures oplossen. Dat is complexer en heeft te maken met veel meer factoren zoals: opbouw van belasting, gevarieerde trainingen en voldoende rust.” 
 
“Maar andersom kan je door een verkeerde hardloopschoen wel sneller blessures lopen. En kan een juiste hardloopschoen bijdragen aan het loopcomfort en het verbeteren van je loopprestaties. Een schoen moet altijd comfortabel zitten. Dat is mijn stelregel.”

Sinds vorig jaar hebben diverse hardloopmerken hardloopschoenen van carbon. Vooral snelle lopers profiteren hier van, aangezien veel records aan gort worden gelopen. Hoe kijk jij aan tegen deze ontwikkeling?

“Ik denk dat de ontwikkeling van carbon zeker nog niet ten einde is. Er zijn vele merken mee aan de haal gegaan en ik praat er regelmatig met klanten over. Lopers merken vaak echt het verschil, zowel in prestaties als in bijvoorbeeld minder spierkramp en -verzuringen. Echter denk ik wel dat, zoals carbon zich tot nu toe ontwikkeld heeft in loopschoenen, het met name een voordelig effect heeft voor de snellere lopers, en niet zo zeer voor de recreanten. De afwikkeling van de meeste schoenen met carbon dwingt echt richting een middenvoet/voorvoet. En dat is een compleet andere loopstijl dan de meeste recreatieve lopers hebben of anders dan ze gewend zijn. Zo lang zij hun loopstijl niet aanpassen, zal de schoen geen voordelen bieden en misschien zelfs nadelig zijn.”

Er zijn veel verschillende hardloopschoenen op de markt. Met jouw ervaring als verkoopmedewerker in een hardloopspeciaalzaak heb jij daar waarschijnlijk een mening over. Hoe kijk jij aan tegen de ontwikkeling van de hardloopschoenen de afgelopen jaren?

“Je ziet vele trends langskomen. Van barefoot running tot de meest dempende schoenen en van zo licht mogelijk tot zoveel mogelijk energie teruggave. Om de zoveel jaar verandert de visie over hardloopschoenen en komen er nieuwe inzichten: zo zie je nu dat de focus ligt op comfort als voornaamste criterium en energie teruggave en afwikkeling als secundaire focuspunten. Ook zie je dat de manieren van enkelcorrectie en manieren van stabiliseren een stuk milder en natuurlijker worden, iets wat ik wel toejuich. Zoals ik al eerder zei: ik geloof erin dat een schoen moet passen bij je natuurlijke loopstijl.”

Een paar jaar geleden liep je de Rotterdam marathon. Ambieer je nog steeds om een marathon te noemen?

“Stiekem is die wens er wel. Mijn marathon in 2016 ging namelijk vrij gemakkelijk en smaakte naar meer. Helaas was dat ook gelijk de valkuil: in de jaren daarna ben ik tweemaal tijdens mijn trainingen geblesseerd geraakt. Te snel opgebouwd waardoor ik runners knee kreeg. Zodoende loop ik momenteel geen langere afstanden meer dan 10 kilometer en ben ik me meer gaan richten op boulderen en fietsen. Maar ik zeg nooit nooit.”

Hardlopers Tim Bolink, Jasper Boot en Roel Wijmenga bespreken regelmatig in hun podcast belangrijke én onbelangrijke zaken.

Deel dit artikel