Maaike Boot: “In de VS is het normaal om 60 uur per week te werken.”

Tweederde van de Nederlanders besluit na het afstuderen direct parttime te gaan werken. Zelfs als ze geen kinderen hebben. Samen met Italië behoort Nederland tot een van de landen waar de meeste vrouwen parttime werken van de Europese Unie. Maaike Boot behoort tot het deel die er wel voor kiest om fulltime werken. De 28-jarige geboren Haarlemmer studeerde in Amsterdam, Barcelona en Lund om vervolgens de oversteek te maken naar ‘The Windy City’. In Chicago bouwt ze inmiddels al drie jaar aan carrière bij Ernst & Young. Hoe houdt ze zich staande in de keiharde zakenwereld in de Verenigde Staten? Tijd voor een belletje met Assurance Senior FSO.

Door de redactie

Van boerendorp naar miljoenenstad
Vraag aan Maaike hoeveel vriendinnen uit haar jeugd carrière maken in het buitenland en het antwoordt luidt: nul. Onder Haarlem ligt het ‘boerendorp’ Hillegom waar ze tot haar achttiende woonde, om vervolgens te gaan wonen in Amsterdam. “Ik ging economie studeren aan de UvA in Amsterdam en vond het niet handig om elke dag met de trein op en naar te moeten reizen. Daarnaast vond ik het tijd worden om op eigen benen te gaan staan zonder mijn ouders tekort te doen.”

Haar studietijd verbleef ze niet alleen maar in Amsterdam, want ze kon delen van haar studie volgen in Barcelona en in het Zweedse Lund. “Van beide periodes heb ik enorm veel geleerd en ik raad het iedereen om eens in het buitenland te gaan werken of te studeren.” Waar ruim van de meerderheid van de vrouwen ervoor kiest om in Nederland na het afstuderen parttime te gaan werken, is het in Zweden niet gebruikelijk om minder dan 40 uur te gaan werken. Sterker nog, in het Scandinavische land wordt er echt op je neergekeken als je niet fulltime werkt.

Ook in Chicago verplichten bedrijven werknemers om thuis te werken tijdens het coronavirus.

In oktober 2017 kreeg Maaike, samen met haar vriend Ben, de unieke mogelijkheid om naar Chicago te gaan en bij de Amerikaanse tak van EY te werken. “Na Barcelona en Lund was dit mijn derde buitenlandse avontuur. De Amerikaanse cultuur is niet te vergelijken met Nederland. Het is bij ons heel normaal om in drukke periodes 60 á 80 uur per week te werken. In Nederland is dat toch iets minder gebruikelijk”, benadrukt Maaike.

Elke dag de druk om te presteren
Het Amerikaanse bedrijfsleven is zo ingericht dat een werknemer elke dag de laan kan worden uitgestuurd. “Het geeft een hele andere dimensie als je elke dag je laatste werkdag kan zijn. In Nederland hebben wij het dan echt goed voor elkaar. In de Verenigde Staten voel je elke dag de druk om te moeten presteren.”

Terugkeer naar Nederland behoort tot de mogelijkheden
Of Maaike in 2020, na een avontuur van drie jaar, weer terugkeert naar Amsterdam is nog allerminst zeker. “Komende tijd ga ik samen met mijn vriend beraden waar we over een tijdje willen gaan settelen. Allebei hebben wij nog een appartement in Amsterdam die wij momenteel verhuren. Ik sluit het niet uit dat wij weer naar de hoofdstad van Nederland terugkeren.”

Foto: Pixabay (rechtenvrij) & eigen archief

About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.