Millennials zonder rijke ouders zijn kansloos op de woningmarkt

Het is een moeilijke tijd voor de millennial: minder sociale contacten, geen evenementen, minder beschikbare banen en oplopend tekort aan betaalbare woningen. Vooral dat laatste is in deze tijd een pré, namelijk omdat steeds meer millennials verplicht thuis moeten werken. Maar hoe kom je in deze tijd aan een fatsoenlijk huis zonder een goed inkomen en zonder een jubbeltonnetje van je ouders?

Nog geen huizencrisis

Voorlopig raakt het coronavirus de huizenmarkt nog niet. Vorige maand meldde De Volkskrant dat de woningmarkt records boekt, ondanks de coronacrisis en recessie. De gemiddelde huizenprijs steeg naar 354 duizend euro, bijna 12 procent meer dan een jaar geleden.

Volgens huizenplatform Funda waren er in september slechts 28.000 huizen te koop in Nederland. Makelaars spreken niet voor niets van een uitzonderlijke krappe woningmarkt.

Lage rente drijft huizenmarkt flink omhoog

De lage rente is het gevolg van de oplopende huizenprijzen. Mensen met vermogen duiken massaal in de woningmarkt om woningen te kopen en particulier te verhuren. Het maandelijkse rendement is een stuk winstgevender dan de minimale rente op de bank.

In onze podcast van vorige week kwam Prins Bernhard junior ter sprake. De tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollehoven heeft meer dan zeshonderd huizen in zijn bezit, waarvan driehonderd in Amsterdam. Volgens het Algemeen Dagblad behoort de prins niet eens bij de top 300 huizenbezitters van Nederland. Met andere woorden: de multi-miljonairs van Nederland stoppen hun geld massaal in vastgoed en geef ze eens geen ongelijk. Met een negatieve rente is het niet aantrekkelijk om het geld om de bank te laten staan.

Luister hierboven naar onze podcast over de elite & Prins Bernhard.

Op naar het platte land

In 2017 woonde ik nog in Hillegom. Een pittoresk dorpje onder de rook van het prachtige Haarlem. De huizenmarkt was daar toentertijd al redelijk verziekt. Het was als startende millennial bijna onmogelijk om als eenpitter aan een woning te komen. Ik week uit naar de politieke hoofdstad van Nederland: Den Haag.

Ook in Den Haag bleven de huizen de afgelopen jaren flink stijgen. In twee jaar tijd maakten wij een winst van 40.000 euro op ons appartement van een krappe 70m2. De verkoop van ons appartement in Den Haag was een bewuste keuze, omdat mijn werk in het midden van het land is gevestigd.

Ik kocht een woning in het centrum van Tiel, zodat ik rennend of fietsend naar mijn werk kon gaan. De huizenprijzen liggen in Tiel aanzienlijk lager dan in de Randstad, maar ook in de Betuwe stijgen de huizenprijzen nog steeds behoorlijk.

Al valt het er veel voor te zeggen dat mensen uit de Randstad niet naar het platteland vertrekken. Het aanbod banen is aanzienlijk minder, de dorpen op het platteland zijn meer vergrijsd dan in de Randstad en je moet een nieuw sociaal netwerk opbouwen. Laatstgenoemde is in het coronatijdperk niet altijd even gemakkelijk.

Kinderen zonder rijke ouders

De kloof tussen arm en rijk wordt in Nederland alleen maar groter. In Nederland mogen ouders namelijk een jubbeltonnetje (103.000 euro) belastingvrij schenken. Voor ouders ook dé manier om hun kinderen aan een nieuwe woning te helpen en hun geld niet aan een stijgende inflatie en lage rente op de bank te verliezen.

Maar hoe kom je als kind, zonder rijke ouders achter je, aan een woning in deze tijd? Dit is een hele lastige vraag om te beantwoorden, omdat de oplossing niet voorhanden ligt. In mijn optiek gaat het schrappen van de overdrachtsbelasting ook niet helpen. Het zal uiteindelijk de woningmarkt alleen nog maar meer opdrijven, omdat mensen meer eigen geld kunnen inleggen. En je raadt het al: de rijken gaan hier wederom van profiteren.

In de gemeente Utrecht moet je een nieuwbouwwoning tot 307.000 euro zelf bewonen. Ik vind dat een uitstekende zaak, omdat je de starters dan ook écht een kans geeft. Wat mij betreft mag deze regelgeving overal in Nederland worden doorgevoerd. Alleen dan hebben millennials nog kans op een fatsoenlijk huis. In de huidige situatie zijn millennials zonder rijke ouders kansloos op de woningmarkt.

Foto: Pixabay (rechtenvrij)

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.