Minder consumeren moet de norm worden

Minder consumeren: beter voor je portemonnee en voor het milieu. Waarom lukt het de gemiddelde Nederlander om ‘slechts’ tien procent van hun salaris maandelijks opzij te zetten? Consumeren wij teveel? Of stijgen de lonen niet mee met de inflatie? Of maken wij massaal verkeerde keuzes?

Trumptastrophe

Met pijn in mijn hart las ik vanochtend in De Volkskrant dat de grootste ijsschots ter wereld op ramkoers ligt. Het gevolg: de toekomst voor de pooldieren staat op het spel. De wereld wordt plat gelegd door een vleermuis uit het Wuhanlap, maar bijna geen politicus maakt zich op korte termijn zorgen over de steeds snellere klimaatsverandering.

Als Donald Trump de presidentsverkiezingen wint, dan heeft dat grote gevolgen voor het milieu. De Verenigde Staten heeft namelijk een behoorlijke invloed op het milieu. De (nog) president van de Verenigde Staten Twittert er graag op los wanneer hij de publieke opinie zijn ongelijk wil bewijzen. Een kleine twee jaar zat Trumptastrophe in de staat Illinios. Toevallig was het op dat moment daar een graad of 20 onder nul en vond meneer Trump het nodig om te Twitteren: “Wat nou klimaatverandering? Het is hier ijskoud (letterlijke Nederlandse vertaling).”

Een betere wereld begint bij jezelf

Gelukkig begint een betere wereld altijd bij jezelf. Hoe afhankelijk je ook van de overheid bent: ook jij kunt bewuste keuzes maken met betrekking op het milieu. Het grote voordeel? Het is ook nog eens goed voor je eigen portemonnee. Afgelopen weekend schreef ik nog een artikel over de FIRE-methode. Een strategie die steeds meer leeft onder millennials. Door bewust te consumeren kun je namelijk meer sparen. Hoe eerder je met pensioen kunt.

Wil je meer weten over de FIRE-methode? Beluister dan onze podcast van afgelopen dinsdagavond.

Langetermijnplanning

“Misschien kom ik morgen wel onder een bus en heb ik voor mijn gevoel niet geleefd”: een veel gehoorde opmerking wanneer ik het met mensen heb over hun persoonlijke financiën. Natuurlijk valt daar iets voor te zeggen, maar is dat wel zo? In mijn optiek niet. Hoe langer ik werk, hoe groter mijn financiële onafhankelijkheid gaat worden. Ik wil namelijk altijd de keuze hebben of ik een baan aanneem of niet. Ik zou mij verschrikkelijk opgejaagd voelen als ik keuzes moet maken die ik niet wil.

Het ontbreekt mensen dan ook vaak aan een langetermijnplanning. Stel eens een lijstje op waar je over een paar jaar wil staan en hoeveel geld je nodig hebt om niet elk baantje aan te hoeven nemen. In Google Drive of via de app van je bank kun je namelijk prima een overzicht maken van je maandelijkse uitgaven.

Kies voor duurzame investeringen

Uit onderzoek is gebleken dat impulsaankopen je eigenlijk helemaal niet gelukkig maken. Sterker nog: ben jij heel enthousiast over een product dat je hebt gezien? Denk er eens een paar dagen over na. Grote kans dat je enthousiasme flink is afgezwakt.

Vorige week publiceerde Trouw een artikel over de opkomst van tweedehands winkels. Een super initiatief, die vooral door millennials wordt opgezet. Juist die generatie gaat veel merken van de klimaatverandering.

Wil je sparen, maar ook duurzame investeringen doen, die rendement opleveren? Investeer dan alleen in duurzame bedrijven op de beurs of kies voor het verduurzamen van je huis. Bovendien hebben duurzame bedrijven dé toekomst, omdat er volop in wordt geïnvesteerd. Een mooi voorbeeld hiervan is Tesla. Het bedrijf van topondernemer Elan Musk gaat de afgelopen jaren qua aandeelwaarde volledig door het dak. Wel mogen er kritische kanttekeningen worden gemaakt of de productie van een Tesla auto daadwerkelijk goed is voor het milieu.

Mijn visie

Ook ik heb niet het antwoord op de complexe milieuvragen. Wel kan ik iedereen adviseren om bewustere keuzes te maken. Breng maandelijks in kaart wat je uitgeeft en voornamelijk waar je het aan uitgeeft. Ben je wel de spaarspecialist? Let op: de afgelopen 30 jaar is de inflatie 77% geweest. Statisch gezien zijn de lonen ook niet met de inflatie meegestegen. Zorg altijd voor een financiële buffer, zodat je een periode van ongeveer zes maanden zonder werk kan overleven. Al het geld wat daarboven zit, probeer er rendement op te maken. Hoe mooi zou het zijn als dankzij jouw geld de wereld weer net iets duurzamer kan worden? Een betere wereld begint tenslotte bij jezelf. Minder consumeren moet de norm worden.

Namens stelletjebazen zijn wij bezig om onze aandelenportefeuille openbaar te maken. Wel geef ik al een kijkje in mijn maandelijkse uitgaven. Ben je daar benieuwd naar? Klik dan hier.

Foto: Pixabay (rechtenvrij)

Ons advies is expertise-vrij en De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies.

 

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.