Paul van der Sluijs: “Londen is het financiële centrum van Europa”

Paul van der Sluijs werkt nog relatief kort in het financiële centrum van Europa, namelijk Londen. De komende jaren verwacht hij dat de rol van Londen, mede dankzij de Brexit, gaat afnemen en verwacht hij op korte termijn terug naar Nederland te gaan. Zijn verhaal over carrière maken in het Nederland. 

In 2017 rondde je jouw studie, Master of Science, af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sindsdien heb je gewerkt en gestudeerd in wereldsteden zoals Madrid en Londen. Heb je altijd een internationale carrière geambieerd?

“Ik wilde eigenlijk tijdens mijn bachelor al een half jaartje op uitwisseling naar Barcelona. Helaas haalde ik op een verkeerd moment een tentamen niet, doordat ik ziek was en dus ging dat niet door. Toen besloot ik dat ik toch graag buitenland ervaring wilde en besloot mijn studie te verlengen door nog master te doen (in Madrid). Nadat ik een jaar in Madrid had gewoond, merkte ik dat Europa veel kleiner dan het lijkt, en dat waar je ook woont, je bent zo terug in Nederland. Ik wist dat ik een baan in de financiële markten wilde en Londen is daarvoor de beste plek (samen met New York en Hong Kong). Totdat corona uitbrak, heb ik nooit het idee gehad dat ik ver van huis woonde, ik kwam iedere zes weken terug om mijn vriendin en familie te zien. Het leuke aan Londen is dat het erg internationaal is en je daardoor enorm veel ervaring opdoet. Ik zou het iedereen aanraken om vroeg in je carrière een tijdje in het buitenland te werken/studeren (al is het maar een paar maanden).”

Tegenwoordig ben je werkzaam in Londen. Het is een bewogen tijd met onder andere het COVID-19 virus, en de Brexit. In hoeverre merk je de gevolgen van de Brexit in Londen?

“Londen is de meest internationale stad waar ik ooit geweest ben. In elke bedrijfstak werken er mensen van over heel Europa en lang niet al die mensen komen in aanmerking voor een visum na Brexit. Londen is het financiële centrum van Europa, en de “deal” dekt (financiële) service industrie niet. Dit heeft als gevolg dat een groot gedeelte van het werk dat voorheen vanuit Londen gedaan werk (Europese klanten) niet langer mogelijk is. Dit geldt ook voor beroepen als dokter en in het onderwijs (en zelfs Dua Lipa merkt de gevolgen van deze kale “deal”). Ik denk dat het voordeel is dat Londen op veel punten vooruit liep op veel andere Europese grote steden, en het dus nog wel even duurt voordat Londen is ingehaald. Lang niet alle bedrijven vluchten massaal weg (ik denk dat dit vaak verkeerd afgeschilderd wordt in de media), maar bedrijven denken wel twee keer na voordat ze een kantoor in het Verenigd Koninkrijk openen nu.”

Op LinkedIn word je functie omschreven als Sales Graduate Analyst. Wat houdt jouw werk precies in?

“Ik moet mijn LinkedIn eigenlijk updaten, want ik ben in september 2020 gestart in een vast team. De rol van de tradingfloor in investeringsbanken is om een markt te creëren voor investeerders maar voor gewone bedrijven. Ik denk dat dit het makkelijkste is uit te leggen aan de hand van een voorbeeld met aandelen: Stel je wil 3 aandelen Microsoft kopen, het enige wat je dan hoeft te doen is een beleggingsrekening te openen bij een broker zoals DeGiro en je kan eenvoudig die aandelen kopen. Stel nu dat een investeerder 20,000 aandelen wilt kopen; op het moment dat zij beginnen te kopen zal dat een impact hebben op de markt (een grote koper beweegt de markt), dus drijft de investeerder de prijs tegen zichzelf omhoog. Daarnaast kan het zijn dat er bijvoorbeeld niet eens genoeg aandelen aangeboden worden.

In dit geval kan de investeringsbank de andere kant van de transactie aannemen en dus het risico van de investeerder overnemen. De bank verdient geld door kopers en verkopers met elkaar te verbinden. Een aandeel is een heel eenvoudig voorbeeld, de bank verhandelt allerlei verschillende producten, waarvan veel een stuk minder eenvoudig en “liquid” dan een Microsoft aandeel. Denk aan: FX (valuta producten), Rates (staatsobligaties en rente-derivaten), credit (bedrijfsobligaties en derivaten ervan) en grondstoffen. Mijn bank heeft een trainee programma waarbij ik de kans kreeg om op verschillende van die afdelingen mee te draaien (graduate scheme).

Ik help nu pensioenfondsen en asset managers met rente-derivaten en illiquid credit (producten zonder actieve secundaire markt). Dit zijn vrij technische producten en daarom is er veel vraag naar banken die kunnen helpen met het beschikbaar stellen en verhandelen van deze producten.”

Waar zou je op maatschappelijk gebied over een paar jaar willen staan?

Ik denk dat de komende vijf jaar de rol van Londen als financieel centrum gaat afnemen en dus verwacht ik om op termijn terug naar Nederland te gaan. Ik heb het erg naar mijn zin in mijn huidige rol en heb nog genoeg te leren, dus ik zie mezelf dit nog wel even doen. Aan de andere kant is het werk wel intensief (07:00 tot 18:00-19:00 per dag en lunch op de desk), dus op de langere termijn ben ik wel van plan om naar een rustigere rol door te schuiven. Het lijkt me ook leuk om juist aan de “andere kant” te werken (in een pensioenfonds) en mijn praktijk-kennis van de financiële markten en producten daar toe te passen. Dit is met name erg interessant in Nederland vanwege het grote pensioenstelsel.

Aangezien je in verschillende internationale steden hebt gestudeerd en gewoond, heb je ook diverse werkculturen meegemaakt. Merk je een groot verschil tussen de werkmentaliteit van Engelsen en Nederlanders?

“De werkmentaliteit tussen Nederland en Engeland verschilt niet enorm denk ik. Het grootste verschil zit tussen de Spaanse en Noord-Europese werkmentaliteit. Het klinkt alsof ik een stereotype aanhaal, maar het werk in Madrid gaat aanzienlijk langzamer en minder secuur.

Ik denk alleen dat dit in Noord-Europa vaak onterecht als iets slechts gezien wordt, en wij proberen dit in onze eigen cultuur proberen te plaatsen, terwijl je het naar mijn idee lokaal moet bekijken. In Spanje vinden veel mensen het geen probleem als iets wat langer duurt en proberen ze geen 25 uur in een dag te stoppen, dus als niemand het erg vindt, waarom zou je je er druk om maken?

In Nederland (en in Londen) moet alles vaak veel sneller en daarom worden er soms dingen onnodig gedaan (terwijl als je er een dagje over nadenkt, je je soms realiseert dat het eigenlijk verspeelde moeite is en je het misschien veel beter niet/anders kan doen). Ik denk dat allebei de manieren van werken lokaal productief zijn en aansluiten op wat mensen verwachten.

Elk land heeft zijn eigen cultuur en dat moet niet buiten de context beoordeeld worden. Het feit dat elk land anders is maakt buitenlandervaring juist interessant. Naar mijn mening is werken of studeren in het buitenland een enorm waardevolle ervaring: je leert processen van een ander oogpunt te bekijken en je kan je beter inleven. Ik kan het iedereen aanraden!”

Regelmatig maken hardloopvrienden Tim Bolink, Jasper Boot en Roel Wijmenga een podcast over belangrijke en onbelangrijke zaken in het leven.

Deel dit artikel