Roel Wijmenga: “Mijn intrinsieke motivatie is ook in coronatijd heel sterk”

De week is pas zes dagen oud, maar Roel Wijmenga heeft al 121 kilometer op de teller staan. De Maastrichtenaar, die onder leiding van Michel van de Wall traint, is in de vorm van zijn leven, maar kan zijn vorm niet aan de rest van Nederland showen. Bij de pakken neerzitten doet de marathonloper echter niet. Zijn intrinsieke motivatie om te blijven hardlopen is ook in tijden van een pandemie heel sterk.

Door de bazen redactie

Van voetballer naar een volmaakt marathonloper
“In een ver verleden ben ik inderdaad voetballer geweest”, begint Roel te lachen. Zijn voetbalschoenen heeft hij jarenlang geleden ingewisseld voor hardloopschoenen. “Ik begon mijn atletiekcarrière bij AV Unitas in Sittard.”

Jarenlang bleef de inmiddels 27-jarige Roel trainen op de schema’s van Paul Hagedoren. “Onder zijn bewind heb ik hele mooie stappen gemaakt. Ik liep toentertijd voor het eerst onder de 15 minuten op de 5 kilometer. Op de marathon zat ik echter wel op een dood spoor. Binnen zijn groep was ik ook een beetje een eenling, want niemand anders in de groep liep de marathon.” Zijn verhuizing naar Maastricht gaf de Limburger het laatste zetje om van trainer te wisselen. Zo gezegd, zo gedaan. De overstap naar Michel van de Wall was een feit.

https://www.instagram.com/p/B9NIvaeH3Dp/

Derde op het NK marathon in Amsterdam

De switch naar een nieuwe trainer heeft Roel tot op heden meer dan goed gedaan. “In oktober 2019 werd ik op het Nederlands Kampioenschap marathon derde in een tijd van 2 uur, 19 minuten en 55 seconden.” Een bevestiging dat de snelste Limburger op de marathon op het juiste spoor zit.

In aanloop naar de marathon werden er veel kilometers gedaan. Soms alleen, maar ook met voormalig topatleet Patrick Stitzinger. “Hij is een goede vriend van mij geworden en heeft in het verleden heel erg hard gelopen.” Op de vraag of Roel ooit in de buurt komt van Stitzinger zijn tijden reageert de Maastrichtenaar stellig: “Nee, dat denk ik niet. Al is zijn marathon in verhouding het minst goed geweest en kom ik op die afstand het best tot mijn recht.”

Een jaar zonder Nederlandse Kampioenschappen

In februari vertrok Roel, samen met Pim Lambregts, op hoogtestage naar Kenia in voorbereiding op het NK 10 kilometer in Schoorl. “Met veel andere atleten had ik in Kenia een prachtige voorbereiding gehad in aanloop naar het NK 10 kilometer.” Het evenement werd door een hevige storm op het allerlaatste moment afgelast. “Natuurlijk vond ik dat jammer, maar al snel verlegde ik mijn focus naar de Parelloop in Brunssum en bovendien had ik mij ook ingeschreven voor een halve marathon in Barcelona, dat een week later plaats zou vinden.”

De laatste wedstrijd op de weg dateert alweer van half februari. “In Barcelona deed ik in een ongekend sterk veld mee aan de halve marathon, genaamd de Mitja Barcelona. Het lukte mij net niet om onder de 1:06,00 te lopen.”

Door het COVID-19 virus schrapte de organisatie begin maart de Parelloop. “Dat was wel even een domper, maar het zat er wel een beetje aan te komen”, blikt Roel nog even terug.

Afgelopen week maakte het RIVM bekend dat alle evenementen in Nederland pas weer door mogen gaan als er een vaccin is ontwikkeld. “Jij stuurde mij het nieuwsbericht als eerst. Het was wel even slikken, maar ik hoop dat er het komende jaar misschien nog wel lokale wedstrijdjes rondom de kerk door kunnen gaan. Gelukkig is mijn intrinsieke motivatie ook in deze tijd heel erg sterk. Ik ben een echte liefhebber.”

Werken, topsport en studie

“Drie dagen in de week werk ik als fysiotherapeut, volg ik nog een master en de overige tijd loop ik hard”, vervolgt Roel het gesprek. De komende jaren zullen de sponsorinkomsten voor veel hardloopevenementen behoorlijk gaan afnemen, aangezien bedrijven jarenlang nodig hebben om weer op het niveau te komen voor de coronacrisis. “Ik ben op dit soort momenten blij dat ik ook veel aandacht heb besteed aan mijn maatschappelijke carrière. Hier en daar krijg ik nog wat startgeld, maar wellicht gaat dat na de coronacrisis veranderen. Ik heb achteraf een goede keuze gemaakt om parttime te gaan werken, een studie te gaan volgen en daarnaast lekker hard te lopen.”

Wil jij het hele interview beluisteren? Luister dan hier naar onze podcast met Roel Wijmenga.

Foto’s: eigen archief

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.