Stelling: Meer vrouwen moeten ondernemen

Elk jaar brengt het zakenblad Quote een lijst uit met de 500 rijkste mensen van Nederland. Eén ding wat direct opvalt tussen alle vermogende mensen: er staan heel weinig vrouwen in het lijstje. Hoe komt dat? Waarom zijn de mannen in financieel opzicht voornamelijk succesvoller dan vrouwen? Onze stelling voor vandaag luidt dan ook als volgt: meer vrouwen moeten ondernemen.

Door de redactie

De hoofdredacteur van Quote – Sander Schimmelpennninck – pleit ervoor dat meer vrouwen meer gaan ondernemen. Waarom? Omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vrouwen op veel vlakken beter presteren dan mannen. Maar liefst zestig procent van de studenten op de universiteit is vrouw, terwijl maar een klein percentage uiteindelijk de top in het bedrijfsleven haalt. Wij sluiten ons aan bij zijn stelling, aangezien vrouwen een échte toegevoegde waarde hebben op de werkvloer. Ze zijn over het algemeen gestructureerd, werken hard en hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.

Het is een feit dat tweederde van de vrouwen na het het afronden van hun studie direct parttime gaan werken. Hartstikke zonde, want over algemeen maak je aan het begin van je carrière grote stappen. In Nederland is de bedrijfscultuur nou eenmaal zo ingericht dat je over het algemeen fulltime moet werken om je carrièremogelijkheden te vergroten. Doe je dat niet, dan is de kans op een glansrijke carrière ook direct minder groot.

In ondernemersland is Manon van Essen – oprichtster van Magioni – een uitzondering op de regel. Vorig jaar verkocht ze het merendeel van haar aandelen van het bedrijf aan pizzagigant Dr. Oetker. Hoeveel euro’s met de overname gemoeid waren, dat is niet bekend gemaakt. Het valt echter niet uit te sluiten dat ze volgend jaar in de selfmade miljonairs lijst onder de 40 jaar staat van het zakenblad Quote.

Voor de huidige millennial generatie is er wellicht hoop, aangezien de coronacrisis de creativiteit bij mensen toeneemt. Het is een gegeven dat veel succesvolle bedrijven in een crisis zijn begonnen. Niet voor niets zijn er in 2008 – aan het begin van de kredietcrisis – talloze bedrijven ontstaan. Mensen hadden geen werk meer en hadden even de tijd om te reflecteren op hun werkende leven. Meestal ontstaan dan de beste ideeën, omdat er een behoefte is.

Kortom, wij denken dat het goed is als vrouwen meer ondernemen. Het zorgt niet alleen voor een evenwichtigere verdeling in het werkveld, maar ook voor meer rolmodellen voor andere vrouwen. Wat vind jij? Vind jij ook dat er meer vrouwen moeten ondernemen?

Afgelopen maandagavond was Eva Wennekes bij ons in de podcast. Beluister de podcast hieronder.

Foto: Maaike Boot

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.