Mike van Beekveld: “Het is goed om uit je comfortzone te stappen”

Mike van Beekveld rondde in 2019 zijn opleiding Business Studies af aan de Hogeschool Inholland. Na deze brede studie, waar hij veel richtingen mee op kan gaan, wilde hij eerst nog de wereld ontdekken. Hij besloot om zijn koffers te pakken en op reis te gaan.

In 2019 rondde je jouw opleiding, Business Studies aan de Hogeschool Inholland, af. Je besloot al vrij snel dat je op wereldreis wilde gaan. Speelde je al langer met dit idee? 

“Juli 2019 ben ik afgestudeerd voor de opleiding Business Studies aan de Hogeschool Inholland in Haarlem. Mijn studie heb ik met veel interesse gevolgd en deze periode heeft zeker meegedragen aan de ontwikkelingen die ik heb gezet, maar toch miste ik de echte passie om direct wat met de studie te gaan doen. Ik begon de studie, omdat ik niet zo goed wist wat ik precies wilde. Het was een brede studie, waar je vele richtingen mee op kon. Alleen vier jaar later had ik helaas nog steeds datzelfde onzekere gevoel.

De reispassie heb ik altijd al gehad. Vanaf het moment dat ik mij kan herinneren ging ik met mijn familie ieder jaar minimaal twee keer op vakantie en die vakanties waren de hoogtepunten van het jaar. Het gevoel voor reizen versterkte in het begin van het derde jaar van mijn studie. Ik begon aan een halfjarige stage op een marketingafdeling. Mijn collega’s waren ontzettend aardig en ik had een leuke opdracht om uit te voeren, maar ik merkte ook bij mezelf dat het kantoorleventje en de vastigheid om elke dag naar de zelfde plek te komen en dezelfde taken uit te voeren niet voor mij bestemd was. Op dat moment was ik bij mezelf gaan zoeken wat ik nu precies wilde, en daar kwam uit: vrijheid en geluk! Voor mij komen deze twee begrippen overeen met mijn persoonlijke passie: reizen. In deze periode heb ik op internet ontzettend veel informatie en verhalen gelezen over backpacken en ik merkte dat ik hierbij veel voldoening kreeg. Samen met 3 vrienden boekten we een reis voor 4 weken naar Bali, in de zomer van dat jaar.

Het was voor allemaal onze eerste grote reis en nog steeds de mooiste en meest leerzame ervaring die ik heb meegemaakt. Na terugkomst in Nederland wist ik het meteen: ik ga op wereldreis na het afronden van mijn studie! Ik heb na het afronden van mijn studie nog een halfjaar fulltime gewerkt om geld te sparen en ben in januari 2020 vertrokken naar Australië.

Zou je iedereen een grote reis na je studie aanraden?

“Ik vind het lastig om te zeggen of ik iedereen een grote reis na zijn of haar studie aanraad. Iedereen heeft een eigen passie en wat ik iedereen aanraad is om vooral zijn eigen passie te volgen. Sommigen hebben van jongs af aan de wil om carrière te gaan maken en succesvol te zijn in het werkleven en hebben minder interesse in het ontdekken van de wereld. Dan moeten deze personen vooral hun eigen pad volgen waar zij gelukkig van worden.

Jongeren die affiniteit hebben met reizen en erover nadenken om een grote reis te maken na het afronden van de studie, kan ik alleen maar stimuleren om het ook daadwerkelijk te doen. Je hebt de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar jezelf wil, je wordt zelfstandiger en beleefd ervaringen die je je leven niet meer zal vergeten. Backpackers zijn over het algemeen erg openstaand en dat maakt het reizen zo leuk. Je bouwt vriendschappen op en gaat gezamenlijk op excursies en maakt trips. Voordat ik op reis ging heb ik zo vaak mensen horen zeggen tegen mij: “wat knap dat je dit gaat doen, ik had gewild dat ik zelf vroeger een wereldreis had gemaakt”. De tijd is niet meer terug te draaien, dus leg vooral de twijfels om op reis te gaan naast je neer en ga het avontuur aan. Spijt kan je krijgen als je iets niet doet! Levenslange herinneringen zal je blijven koesteren als je wel de stap zet.” 

In hoeverre heb je jouw horizon verbreed, nu je op reis bent geweest naar landen zoals Australië en Indonesië?

“Je vliegt 24 uur om op plek van bestemming te komen en bent tien uur verder in de tijd en het gebruikelijke contact met vrienden en familie is een heel stuk minder als je in Australië bent. Je gaat op reis, verlaat je comfortzone en hoe gek het ook klinkt: je ziet de wereld dichter bij elkaar komen. Het moment dat ik in Australië aankwam en een stap binnen het hostel zette waarin ik de eerste week zou overnachten, zag ik zes werelddelen samenkomen. Dit beeld veranderde niet in de acht maanden dat ik in Australië ben geweest en dat zorgt ervoor dat je culturen en gewoontes over de hele wereld gaat leren kennen. Nederlanders zijn over het algemeen vooruitstrevend, veeleisend en willen altijd meer. Niet perse slechte eigenschappen, want dit heeft ervoor gezorgd dat wij als land hebben bereikt waar we nu staan, maar dit is wel de ideologie waarmee je opgroeit in Nederland en dat kan voor sommige mensen best stressvol zijn.

In Australië, en zeker in Bali, zijn de mensen een stuk minder veeleisend en zijn hierdoor sneller tevreden. Ik heb dan ook vooral mijn horizon verbreed in het feit dat ik andere culturen en gewoontes meer ben gaan accepteren en mezelf hierin misschien ook meer thuis voel.

Iedereen is anders: de ene persoon is ondernemender en wil zichzelf constant verbeteren. De andere persoon is sneller tevreden met wat zij/hij heeft en geeft meer waarde aan een rustiger leventje en de andere persoon leeft weer naar de tradities binnen een land die van generatie op generatie wordt doorgeven. Er is niet één levenswijze die goed is, het is zoeken naar een levenswijze die bij jou past en daar ben ik mij wel bewuster van geworden.”

Als er zometeen een vaccin is, wil je dan weer een grote reis maken? Of wil je dan gaan werken aan je maatschappelijke carrière?

“Jazeker! Vooraf had ik het idee om voor onbepaalde tijd te gaan backpacken in Australië en Azië. Helaas heb ik door het coronavirus na 8 maanden in Australië te hebben gereisd en gewerkt besloten om naar huis te gaan. Er waren geen mogelijkheden om naar Azië te gaan en de staat waarin ik mezelf bevond in Australië ging in stage 4 Lock down. Zodra er een vaccin is, en de mogelijkheden er weer zijn om te reizen, wil ik graag naar Azië om mijn reis voort te zetten. Ook heb ik mijn werkvereisten in Australië behaald afgelopen jaar, wat betekend dat ik mijn 2e jaar visum voor Australië kan aanvragen, als ik terug zou willen. In de toekomst zou ik graag ook in de reisbranche terecht willen komen. Zoals ik al zei is reizen mijn passie, en als je je werk kan koppelen aan je passie, dan is dat vaak een goed teken. Misschien dat ik op mijn volgende reis een eigen onderneming opstart in de reissector of ben ik het reizen na verloop van tijd zat en wil ik vanuit Nederland voor een reisbureau werken. Wie weet wat de toekomst brengt, maar dat ik weer op reis ga zodra het kan, dat staat vast.”

 

Welk moment van je reis is jouw het meeste bijgebleven?

“Ik heb tijdens mijn reis zo ongelofelijk veel mooie plekken gezien, toffe mensen leren kennen, feestjes gehad en mooie momenten gedeeld met iedereen waardoor het heel moeilijk is om een specifiek moment te benoemen. Een van de leukste momenten was de excursie naar Fraser Island. Het was een 3 daagse tour waarin we het eiland gingen ontdekken met een groep van ongeveer 30 personen. Met 4 wielen aangedreven auto’s reden we in vier groepen over de mooiste stranden en ’s avonds hadden we feest en kampeerden we in tenten. Het was een onwijs leuke groep en ook de weken na deze excursies reisde en bleef ik in contact met mensen uit deze groep.

Bij het doen van meerdaagse excursies ontmoet je altijd mensen, bouw je vriendschappen op en vind je reisgenoten die aansluiten bij je verdere reis. Ook mijn tijd in Bundaberg is een tijd die ik niet zal vergeten. Ik kwam hier terecht in een werkhostel. Dat betekend dat een hostel plek biedt voor accommodatie en vervolgens ook een baantje voor je regelt. Ik werkte als tomatenplukker, het werk was verschrikkelijk en het salaris enorm laag. Het was aan het begin van de coronaperiode en er was vrijwel geen werk in Australië, dus je mocht blij zijn dat je iets had.

In het hostel waar ik verbleef waren ongeveer 100 andere backpackers. Dit was ook de reden dat ik hier uiteindelijk 2 maanden ben gebleven. We hadden een grote vriendengroep gecreëerd waarmee we veel de omgeving ontdekten. In de ochtend reden we naar de mooiste stranden en lookouts en hier zaten we urenlang te zwemmen, spelletjes te spelen en te relaxen. Ook in de avonden was er in het hostel altijd wat te beleven: Quiz avonden, filmavonden of avonden feesten met een thema eraan vastgeplakt.

De laatste 3 maanden van mijn reis vond ik samen met mijn reisgenoot een baantje in een bollenschuur van een Nederlandse eigenaar. Een leuk baantje waar we lekker konden sparen. We mochten van onze baas en zijn Australische gezin overnachten in de unit in zijn achtertuin. Na werk spendeerden we veel tijd met de kinderen van het gezin. We bouwden een geweldige band op en het was dan ook een vervelend moment om hier na 3 maanden te vertrekken. Wat mijn baas en zijn gezin voor mij gedaan en betekend hebben in de tijd dat ik daar was, is niet in woorden uit te brengen, en daarom zal ik die momenten dan ook nooit vergeten! Ik ben dankbaar en gelukkig met alle kansen die ik heb gekregen tijdens mijn reis, de mensen die ik ontmoet heb en de ervaringen die ik heb beleefd! Een onvergetelijke tijd.”

    

Momenteel staat Mike open voor een nieuwe uitdaging. Kun jij een avontuurlijk en hardwerkend persoon in jouw organisatie gebruiken? Neem dan contact op via onderstaande button.

Regelmatig maken hardloopvrienden Tim Bolink, Jasper Boot en Roel Wijmenga een podcast over belangrijke en onbelangrijke zaken in het leven.

Hoofdfoto: Archief Mike

Deel dit artikel