De toekomst van de wegatletiek staat op losse schroeven

Sportorganisatie Le Champion heeft vandaag wereldkundig gemaakt dat het alle sportevenementen heeft geannuleerd tot 1 maart in verband met het COVID-19 virus. Volgens algemeen directeur Ron van der Jagt “een bijzonder moeilijk besluit.” Waar gaat dit eindigen en moet de professionele atleet een carrierèswitch overwegen?

Le Champion, organisator van onder meer de NN Egmond Halve Marathon en het NK 10 kilometer in Schoorl, moest op korte termijn de knoop doorhakken. Deze grootschalige evenementen hebben namelijk een langdurige voorbereiding nodig. Voor de professionele wegatleet – die immers van het start- en prijzengeld leeft – is dit een catastrofe. De NN Egmond Halve Marathon was één van de grootste hardloopwedstrijden in Nederland, die atleten wel een lucratief aanbod kon doen. De winnaar kon in ieder geval rekenen op een flink gevulde envelop. Die tijd lijkt voorlopig voorbij.

Sponsoring voor topatleten

Na de economische crisis in 2008/2009 werd het start-en prijzengeld op de weg al flink teruggeschroefd. Daar kwam nog eens bij dat het Belgische Golazo diverse grote hardloopevenementen overnam en zich meer ging focussen op de recreant. De jaren daaropvolgend kwam het start- en prijzengeld niet meer op het oude niveau voor de kredietcrisis. De afgelopen jaren is er op sponsoring gebied al een flinke verschuiving geweest. Grote merken zoals ASICS kiezen er liever voor om influencers – met een groot bereik op Instagram – te sponsoren, dan topatleten. De commerciële waarde en naamsbekendheid van een fulltime influencer is namelijk vele malen hoger, dan een hardloper van landelijk niveau.

Kun je stellen dat de influencer de topatleet op commercieel gebied heeft ingehaald? Ja, dat mag. Laten wij overigens vooropstellen dat een over een paard getilde ijdele influencer ook hard moet werken voor een minimaal inkomen. Voor iedereen die op een roze wolk leeft: Instagram is pas bij 100.000 volgers een beetje lucratief. En dat is hard werken.

De toekomst van de wegatletiek

Na vandaag mag je gerust stellen dat de toekomst van de wegatletiek echt serieus onder druk komt te staan. De afgelopen jaren is het niveau van de Nederlandse atleet al flink afgenomen door het gebrek aan perspectief. Financiën mag in de ogen van een talentvolle hardloper nooit een drijfveer zijn, maar wanneer hardloopevenementen en/of de Atletiekunie weinig financiële perspectieven biedt, zal de keuze voor een succesvollere maatschappelijke carrière eerder gemaakt zijn.

De komende jaren zal het start- en prijzengeld drastisch worden verlaagd en zullen merken en evenementen eerder kiezen voor het sponsoren van influencers met een groot online bereik. Eeuwig zonde voor de wegatleet van beroep, maar wederom een zege voor de nietszeggende influancer. Topatleten bereidt je voor: komende jaren wordt het magerder. Veel magerder zelfs. Voor wie een carrièreswitch overweegt: Quote bracht vandaag de Quote 500 uit. De ondergrens is slechts 95 miljoen euro. Wellicht is het tijd om de focus te verleggen? 

Met ons platform willen wij millennials & ondernemers een podium geven. Regelmatig maken wij een podcast. Heb jij nog niet al onze podcasts geluisterd? Klik dan hier.

Foto: Pixabay

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.