Jardy van den Heuvel: “Een burn-out moet je niet als falen zien”

Topsport en studeren tegelijkertijd: het is niet altijd gemakkelijk. Vorig jaar werd het ex-topsporter Jardy van den Heuvel allemaal iets teveel. De vele trainingsuren en een masterstudie werden hem te veel. Dapper genoeg wist hij de knoop door te hakken en zette hij een punt achter zijn sportieve carrière. Zijn verhaal.

Vorig jaar weerhield een burn-out je van de afronding van het triathlonseizoen en zette je een punt achter je sportieve carrière. Je gaf de voorkeur aan het afronden van je masterscriptie. Hoe kijk je, ruim een jaar later, terug op dit besluit?

“Helaas verliep 2019 heel anders dan ik voor ogen had gehouden. Sportief moest ik per direct afschakelen, omdat ik nagenoeg opgebrand was. Het beetje energie wat ik nog over had wilde ik per se steken in het afronden van mijn masterscriptie. Sport is misschien wel het mooiste wat er is. Ik voel mij ook oprecht bevoorrecht dat ik het op een hoog niveau heb mogen beoefenen, maar ook ben ik mijzelf altijd bewust geweest dat topsport tijdelijk is. De kans om er uiteindelijk je brood mee te verdienen is simpelweg nihil voor het grote gros van de sporters.

Nu een jaar later sta ik (gelukkig) nog steeds achter mijn toen genomen besluit. Ik heb mijn masterscriptie succesvol mogen afronden, en later in het jaar ook een vaste baan mogen vinden. Tegelijkertijd gaf het mij toen ook veel rust dat ik nog maar op een vlak hoefde te presteren, namelijk studie.”

Het leven van een triatleet gaat zeker niet altijd over rozen. Was een pittige studie en topsport een onmogelijke combinatie voor je geworden?

“Het leven van een triatleet gaat zeker niet altijd over rozen. Ik denk uiteindelijk dat die regel voor elke topsporter opgaat, ongeacht in welke sport je actief bent.

Uiteindelijk is de combinatie van studie en topsport onmogelijk geworden. Mijn 3-jarige bachelor heb ik wel ‘prima’ kunnen combineren met mijn sportieve carrière. Echter, tijdens mijn masterstudie is het teveel geworden. Uiteraard is een masterstudie meer werk dan een bachelor, waardoor mijn dagen (en weken) nog drukker werden.

Als ik dan ook terugkijk op die jaren studie en topsport is het vaak ook ‘te gek’ geweest. Zo startte een dag vaak om 06:30 uur met een zwemtraining, ging ik vervolgens naar de universiteit van 09:00  tot 14:00 uur. Later in de middag sprong ik nog 2 uur op de fiets, en na het avondeten nog een interval looptraining op de atletiekbaan afwerkte. Meermaals moest ik daarna ook nog iets aan studie doen, waardoor ik rond 23:00 uur naar bed ging. Nu ik dit nogmaals opschrijf klinkt het opnieuw bizar. Misschien is het altijd al wel te veel geweest, maar ben ik pas tijdens dat 4e jaar de spreekwoordelijke drempel overgegaan, waardoor ik opgebrand raakte.”

Regelmatig maken hardloopvrienden Roel Wijmenga, Jasper Boot en Tim Bolink een podcast over belangrijke én onbelangrijke zaken in het leven.

Tegenwoordig ben je werkzaam bij EIFFEL. Bij dit bedrijf help je (zorg)organisaties uitdagende vraagstukken op te pakken en succesvol te verwerken. In welke mate draagt je verleden als ex-topsporter bij aan je arbeidsethos? 

“Sinds 1 november ben ik werkzaam bij EIFFEL. Daarvoor heb ik 10 maanden onder contract gestaan, waar ik ook mijn eerste ervaringen op de arbeidsmarkt heb mogen opdoen.

Als topsporter word je gevormd. Althans, ik ben erdoor verder gevormd. Nooit ben ik het allergrootste sport/triathlon talent geweest. Echter doordat ik een zeer grote mate van doorzettingsvermogen en discipline heb (en dit ook verder heb ontwikkeld), ben ik toch in staat geweest sportief veel te behalen. Onder andere deze twee eigenschappen heb ik meegenomen naar mijn maatschappelijke carrière. Zo schroom ik het zetten van ‘het extra stapje’ ook zeker niet. Daarnaast heb ik altijd gericht en tegelijkertijd procesmatig naar mijn doelen moeten werken, waarbij ik nu veel profijt heb als ik opdrachten verricht die project management gerelateerd zijn. Niet geheel onbelangrijk is dat ik ook graag uitgedaagd wil worden, en energie haal uit het ontdekken van nieuwe dingen. Dat klinkt elke (top)sporter denk ik ook wel bekend in de oren.”

Wat zou je mensen willen meegegeven die ook kampen met een burn-out?

“Het belangrijkste wat ik zou willen meegeven is dat degene die met een burn-out kampen of er mee gekampt hebben, het niet als falen moeten zien. Over het algemeen komt een burn-out voort doordat mensen veel (of eigenlijk te veel) werk willen verzetten, maar waar de beste bedoelingen achter zitten. In de huidige maatschappij wordt simpelweg ook gewoon veel van een individu verwacht. Hoe cliché het ook klinkt, probeer ruimte en tijd voor jezelf vrij te maken en zo aan je eigen gezondheidstoestand te denken.

Ik ben er gelukkig in het beginstadia bij geweest. Met een burn-out ben je natuurlijk altijd te laat (ikzelf had achteraf al dik een half jaar klachten), echter toen ik merkte dat ik echt de drempel was overgegaan, ben ik met anderen erover in gesprek gegaan. Ik heb op deze manier aan de bel getrokken, en kon hierdoor mijn gevoelens op tafel leggen en van mij af praten. Mij heeft dit erg geholpen bij het herstelproces!

Om af te sluiten. Iemand hoeft niet te denken dat diegene de enige is met de klachten die bij een burn-out komen kijken. Helaas is de realiteit dat er veel te veel mensen in eenzelfde schuitje zitten.”

Hoe kijk je terug op je sportieve carrière? Ben je er trots op wat je hebt bereikt?

“Met trots kijk ik terug op mijn sportieve carrière! Ik heb bij de top van Nederland gehoord, een podium op het NK, een deelname aan het EK ploegen triathlon en tweemaal deelname aan het WK voor Studenten. Daarnaast heb ik ook aan veel Europacup races mogen meedoen, en ben ik in zowel Nederland, België als Duitsland in de hoogste triathlon competities uitgekomen. Ook heb ik hier tegen Olympiërs mogen racen. Best gaaf uiteindelijk!

Uiteraard had ik graag nog meer willen bereiken, echter zat er voor mij niet meer in. Voor mijzelf heb ik geprobeerd alle randvoorwaarden die bij een sportcarrière komen kijken zo goed mogelijk in te richten, en naar mijn mening is dat ook goed gelukt.

Ik zit op dit moment trouwens ook niet stil hoor! Zo ben ik op dit moment veel aan het hardlopen en had ik als doel dit jaar de Rotterdam marathon in een leuke debuut tijd te lopen. Helaas werd het vanwege covid-19 op 25okt een solo marathon. Niet geheel onverdienstelijk werkte ik deze af in 2 uur en 48 minuten. Graag meld ik me dan ook bij deze aan bij de mannen van Stelletjebazen om een marathon training met ze mee te doen, haha!”

Waar zou je over een paar jaar willen staan in je maatschappelijke carrière? 

“Een lastige vraag! Het belangrijkste vind ik dat ik mijzelf steeds verder blijf ontwikkelen. Ik ben blij dat ik de eerste stap hogerop heb kunnen zetten door naar EIFFEL te gaan. Hiervoor ben ik ze uiteraard ook erg dankbaar!

Ik sta natuurlijk nog maar aan het begin van mijn maatschappelijke carrière, maar toch ben ik erg blij dat ik nu al een positieve impact op het zorglandschap in Nederland kan hebben. Deze invloed wil ik verder intensiveren nu ik bij EIFFEL werkzaam heb. Het zou mooi zijn om uiteindelijk echt heel nadrukkelijk invloed te mogen hebben op het betaalbaar houden van de zorg in Nederland, waardoor het voor iedereen toegankelijk blijft.”

Wil je ook een keer je verhaal kwijt? Of vind je het leuk om een keer in onze podcast te komen? Meld je dan via onderstaande button aan.

Onze eerste gast in onze bazenstudio was Maya Kingma. Ook zij is een triatleet. Benieuwd naar haar verhaal? Luister hierboven naar onze podcast of lees hier haar verhaal.

Hoofdfoto: Eigen archief

Deel dit artikel
About the Author
Jasper is in het dagelijks leven 40 uur per week werkzaam voor IGM. In zijn schaarse vrije tijd loopt hij graag hard, leest hij ondernemersboeken en onderneemt hij. Elke vrijdag luistert de millennial naar de podcast van Jaap & Sander.