Jeanine van de Klashorst: “Plezier maken staat bij mijn trainingen voorop”

Vier jaar geleden begon Jeanine van de Klashorst haar eigen bedrijf, genaamd KlasseRunning. Met haar passie voor hardlopen wist ze andere mensen te enthousiasmeren om bij haar te komen trainen. Wij spraken Jeanine over haar bedrijf en toekomstplannen.

Je geeft op diverse plekken in Utrecht trainingen aan zowel groepen, als individuele hardlopers. Hoe ben je ooit op dit idee gekomen?

“Ik ben een aantal jaren geleden (2016) op het idee gekomen om zelf een bedrijf te starten genaamd KlasseRunning. Mijn eerste klant was grappig genoeg mijn buurvrouw. Zij had in geen jaren gesport en zou heel graag willen hardlopen maar wist echt niet hoe. Met mijn passie voor hardlopen kon ik dit op haar overbrengen. Mensen uit mijn omgeving vroegen ook steeds vaker om persoonlijke- of groepstrainingen en adviezen, waar positief op gereageerd werd! Ook hield ik mij bezig met netwerken in de buurt, wat ik daarnaast ook leuk vond om te doen. Zo groeide mijn netwerk en zodoende ben ik voor mijzelf gestart en dit voer ik alweer bijna 5 jaar uit.”

Vanaf jongs af aan is hardlopen al een grote passie van jou. Waar is de liefde voor de hardloopsport ontstaan?

“Ik rende vroeger altijd al vrolijk vanaf het schoolplein naar huis toe, denk omdat ik dan extra speeltijd had met mijn vriendinnetjes. Ik ben bij Hellas in Utrecht gestart als mini pupil (5 jaar) en heb toen in de atletiek eerst alle onderdelen gedaan met vele wedstrijdjes. Uiteindelijk vond ik hardlopen het leukst, beginnend bij de 600 meter en daarbij steeds sneller gaan en verbeteren. Ik merk dat ik op deze leeftijd m.n. erg kan genieten van de langere hardlooptrainingen in het weekend. Dan loop ik vaak door het bos of op de dijk waar je een ontzettend mooie omgeving hebt. Het geeft ook voor de rest van de dag voldoening.
Verder heb ik jaren met alle plezier topsport gedaan op de looponderdelen in de atletiek (5 km – halve marathon) en daardoor is mijn drive voor presteren ook altijd hoog geweest. Dat merk ik terug in mijn werk om hieruit ook alles te halen!”

Regelmatig maken hardloopvrienden Tim Bolink, Roel Wijmenga en Jasper Boot een podcast over belangrijke én onbelangrijke zaken in het leven.

In het dagelijks leven ben je ook nog fysiotherapeut. Kun jij door je werkervaring ook gerichter hardlooptraining geven?

“et is ontzettend leuk om fysiotherapie te combineren met de hardlooptrainingen. Ik lees graag wetenschappelijke artikelen of boeken om nieuwe kennis op te doen. Met bestaande of nieuwe kennis kan ik dit meteen toepassen in de training of door het schrijven van een blog.
Deskundigheid over weefselherstel vind ik belangrijk bij atleten met blessures, maar ook om ze te voorkomen. Bovendien kan ik mensen geruststellen of adviezen geven als ze een (beginnend) pijntje voelen in de training, maar ook adviezen geven over herstel na een zware training of wedstrijd. Natuurlijk is het handig dat ik tijdens een training persoonlijke tips kan geven over hoe oefeningen worden uitgevoerd of hoe de houding verbetert kan worden.”

Welke hardloopniveau's begeleid je voornamelijk?

“Ik heb zowel beginnende hardlopers, hardlopers die van bijv. 10 km naar de halve marathon willen gaan of het doel hebben om op een bepaalde afstand sneller te worden. Ik begeleid zowel recreatieve als wedstrijdatleten.

Ik ga een traject in met individuele hardlopers, meerdere hardlopers (groepstraining) of een bedrijf.
Bij individuele lopers neem ik extra de tijd tijdens het intakemoment om allerlei vragen te stellen om de persoon voor mij beter te leren kennen en wordt het persoonlijke doel besproken. Dit doel kan per persoon variëren en daarom is het belangrijk om dit goed uit te vragen (waarschijnlijk ook vanuit de fysiotherapie zoals bij een intake).

Met een groepstraining is te kijken wat het gezamenlijke doel is (bijv. samen naar een wedstrijd trainen of gewoon lekker met elkaar te sporten)!
Bij een bedrijf kan dit als doel hebben om naar een wedstrijd toe te trainen (bijv. 6x een training) of om tijdens of na het werk verschillende trainingen uit te voeren om de vitaliteit te verhogen. Collega’s kunnen buiten het werk om ook eens anders met elkaar omgaan. Hardlopen is een individuele sport, maar samen kan je er een hele leuke training van maken!
Naast de hardlooptrainingen geef ik techniektraining. Dit is speciaal voor de mensen die hun techniek willen verbeteren, efficiënter willen hardlopen, of na een blessure willen weten waar zij hun hardlooptechniek kunnen verbeteren of sterker kunnen worden.

Nu in coronatijd heb ik meer mensen onder begeleiding die met een opbouwschema hun conditie onderhouden (op afstand dus vanuit huis). Ik kan ze mooi motiveren om individuele trainingen toch uit te voeren en mede omdat er nu geen wedstrijden zijn.”

Waar zou je over een paar jaar willen staan met je bedrijf?

“Ik zou zoveel mogelijk mensen willen bereiken om mijn passie en kennis van hardlopen en fysiotherapie over te dragen zodat ik hen dagelijks kan helpen voor hun persoonlijke doel.
Daarbij zou ik willen dat mensen mij weten te vinden als de hardloopspecialist en fysiotherapeut.

Ik wil met mijn bedrijf laten zien dat plezier voorop staat. Daarbij is hardlopen meer dan alleen conditie onderhouden! Het is een ontzettend mooie sport. Ieder heeft een bepaald doel en die kan je zeker behalen als je graag wil en plezier hebt in wat je doet.”

Foto: Lysanne Wilkens

Deel dit artikel