Remyo Tielsema: “Hardlopen is ook de basis geweest van mijn revalidatietraject”

Voor Remyo Tielsema (30) waren de afgelopen jaren allesbehalve standaard. De sympathieke millennial werd in 2016 getroffen door een hersenbloeding, met een lange revalidatie tot gevolg. De fanatieke atleet (2.23 op de marathon) en medewerker van evenementenbureau Le Champion vertelt openhartig over zijn herstelperiode en de sport als inspiratie. “Ik zal nooit helemaal de oude worden, maar wel een betere versie van mezelf.”

Je bent al jaren actief als lange afstandsloper op hoog niveau, met als bekroning jouw marathondebuut vorig jaar in Amsterdam (2:23.35). Wat spreekt jou in de wedstrijdsport zo aan?

“Ik ben van kinds af aan fanatiek met sport bezig. Ik heb tot mijn 23ste gevoetbald, altijd in de selectieteams. Daar bleek mijn talent voor over het veld rennen groter dan het voetballen zelf. Ik deed af en toe wel mee aan een hardloopwedstrijd, maar werd uiteindelijk door een docent van mijn opleiding (Sport Management & Ondernemen) geadviseerd me aan te sluiten bij een atletiekvereniging. Ik vind het mooi aan hardlopen dat je volledig op jezelf bent aangewezen om tot een prestatie te komen, ik kon me tijdens het voetballen namelijk iets te snel irriteren als het bij teamgenoten niet goed ging. ”  

In 2016 werd je getroffen door een hersenbloeding. Vanaf het begin van de revalidatie had jij 1 droom: ooit de marathon van Amsterdam lopen. Hoe kijk jij terug op die lange periode van herstellen & opbouwen?

“Het is een heftige periode geweest, maar heb er ook veel positiefs uit kunnen halen. De eerste weken waren vooral zwaar voor mijn familie en vrienden, want de vraag was hoe ik er uit zou komen. Ik kan me daar gelukkig niets meer van herinneren. Toen ik weer bij kwam, ging het praten nog helemaal niet goed. Het grappige was wel dat ik mijn PR op de halve marathon kon opnoemen, maar de naam van mijn vriendin niet. Dat zegt wat over wat hardlopen voor mij betekende.

Hardlopen is ook de basis geweest van mijn revalidatietraject. Door hardlopen kon ik mijn hoofd leeg krijgen na een dag Reade en het heeft me gemotiveerd het maximale eruit te halen. Ik riep al na 6 maanden dat ik de marathon wilde lopen, maar ben blij dat ik dat dit nog even heb uitgesteld om in 2019 een droomdebuut gemaakt te hebben.

Ik heb uiteindelijk 1,5 jaar intensief gerevalideerd. Ik zal nooit helemaal de oude worden, maar wel een betere versie van mezelf. Ik heb geleerd om geduld te hebben, door te zetten, maar ook om op m’n bek durven te gaan. Dit heeft er voor gezorgd dat ik qua hardlopen nu snellere tijden loop dan voor mijn hersenbloeding.”

Je werkt bij Le Champion, een van de grote spelers in de sportevenementen-branche. Door de coronapandemie is een groot deel van de evenementen weggevallen dit jaar. Verwacht jij een grote verandering voor sportevenementen in de komende jaren?

‘Het is voor iedereen ontzettend balen dat de sportevenementen niet door kunnen gaan. Voor de deelnemers, maar ook alle hardwerkende vrijwilligers en medewerkers die zich inzetten om de evenementdagen tot een succes te brengen. Juist terwijl sport zo belangrijk is. De komende tijd zal onzeker zijn hoe de evenementen eruit gaan zien. Het gaat een hoop vergen van onze flexibiliteit en creativiteit.”

Naast jouw job bij Le Champion ben je ambassadeur van de Edwin van der Sar Foundation. Kun je daar wat meer over vertellen?

‘Tijdens mijn revalidatie kwam ik in contact met de Foundation. Zij organiseren namelijk praktische projecten voor mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel), waaronder de Class welke speciaal gericht is op coaching van jongeren richting een baan. Doordat ik gelukkig na mijn revalidatietraject kon re-integreren bij Le Champion, hoefde ik daar zelf niet aan deel te nemen, maar raakte ik wel geïnspireerd door hun visie en werk. Zij zetten beweging in om de kwaliteit van leven van mensen met NAH te verbeteren, iets wat voor mij natuurlijk ook heel belangrijk is. Ik heb geld op gehaald tijdens mijn marathon debuut en meegedaan aan hun hardloopevenement: de 10 van Noordwijk.”

Eerder dit jaar sloot jij ook een opleiding tot hardlooptrainer succesvol af. Hoe zorg jij ervoor dat je al deze werkzaamheden kunt combineren? Heb je die discipline altijd al gehad?

“Ik merk dat ik het prettig vind een kantoorbaan te kunnen combineren met praktisch werk. Ik werk nu parttime bij Le Champion en wil kijken of ik in de loop van de tijd het training geven verder kan uitbreiden. Ik heb altijd al veel dingen tegelijkertijd gedaan, maar door m’n hersenbloeding heb ik wel geleerd dat ik vooral tijd en energie wil steken in de dingen die ik echt leuk vind.”

Tot slot: je zal na de sterke marathon van vorig jaar, ongetwijfeld weer nieuwe doelen hebben gesteld. Welke doelstellingen mogen we noteren voor 2021?

‘Ik ben deze zomer geswitcht van trainer en train nu onder leiding van Gerard van Lent. Deze omschakeling is natuurlijk even wennen. Ik hoop heel erg dat ik weer aan een marathon kan deelnemen en dat ik dan een nieuw PR kan neerzetten: het liefst onder de 2.20! Ik denk dat de marathon wel mijn beste onderdeel kan worden. Daarnaast wil ik nog heel graag mijn 10km tijd verbeteren en kijken of ik onder de magische grens van 30 minuten kan komen.”

Regelmatig maken hardloopvrienden Roel Wijmenga, Tim Bolink en Jasper Boot een podcast over belangrijke én onbelangrijke zaken in het leven.

Hoofdfoto: Eigen archief Remyo

Deel dit artikel